Przepis na: Ptysie dla alergika (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , jajka , kleik ryżowy , masło , masło , mąka ryżowa , olej , sól , woda ):

  • 5 dag masła (lub masła roślinnego
  • jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego)
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • szklanka mąki ryżowej lub kleiku ryżowego (ok. 10 dag)
  • 2 jajka (niestety
  • bez jajek ciasta nie da się zrobić. Dla dzieci uczulonych na jajka ptysie się nie nadają.)
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub papier do pieczenia

Przepis:

Ptysie dla alergika (bez glutenu)
Ciasto przygotuj tak samo jak ciasto na zwykłe ptysie. Do nadziewania wybierz farsz, na który dziecko nie jest uczulone (np. jabłkowy) albo zmodyfikuj któryś z zaproponowanych przepisów, np. nie dodając twarożku.