Przepis na: Przysmak Tygryska (paszteciki)

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , jajka , margaryna , mąka , olej , pieprz , pieprz , proszek do pieczenia , sól , sól ):

  • Ciasto: 300 g mąki
  • 150 g margaryny do pieczenia
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól i pieprz
  • rozmącone jajko do smarowania
    Farsz: 500 g mielonego mięsa
  • cebula
  • sól i pieprz
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia

Przepis:

Przysmak Tygryska (paszteciki)
Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni, aż się ?zeszkli?. Dodaj mięso, sól i pieprz. Mieszaj i smaż, aż mięso nabierze beżowej barwy. Gotowy farsz podziel na 4 równe części. Z mąki, margaryny i pozostałych składników zagnieć ciasto. Połowę rozwałkuj na stolnicy (lekko oprószonej mąką), tak by otrzymać prostokąt 20 x 30 cm. Przetnij go wzdłuż na 2 paski szerokości 10 cm. To samo zrób z drugą połową ciasta. Każdy z czterech pasków ciasta nadziej jedną z czterech porcji farszu, wałeczek farszu układając wzdłuż ciasta. Posmaruj krawędzie ciasta rozmąconym jajkiem i owiń farsz. Zlep dokładnie brzegi ciasta. Ułóż paszteciki na natłuszczonej blasze. (Jeśli się nie mieszczą, możesz je przekroić). Posmaruj z wierzchu jajkiem. Piecz ok. 20 min, aż będą złotobrązowe. Paszteciki najlepsze są na ciepło.
Przygotowanie - 30 min, pieczenie - 20 min.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy