Przepis na: Przecier jabłkowy

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jabłka ):

  • 2 kg jabłek (mogą być spady)
  • 2 szklanki cukru

Przepis:

Przecier jabłkowy
Jabłka umyj (nie musisz ich obierać ani usuwać gniazd nasiennych), wykrój nadpsute i robaczywe części i pokrój na drobne kawałki. Włóż do garnka, dolej szklankę wody i na małym ogniu duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka staną się zupełnie miękkie, przetrzyj je przez nylonowe sito. Umieść przecier w rondlu, dosyp cukier (mniej więcej 2 szklanki cukru na kilogram przecieru) i postaw na średnim ogniu. Od momentu, gdy przecier zacznie wrzeć, mieszając, gotuj przez około 15 min, aż masa nieco zgęstnieje i stanie się szklista. Gorący przecier wkładaj do wyparzonych słoików i natychmiast je zakręcaj. Dobrze jest po zakręceniu postawić je do góry nogami i trzymać tak, aż przecier wystygnie. Przecier nadaje się doskonale do ciast, naleśników, makaronu, ryżu albo po prostu do posmarowania chleba.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Mała Ciekawostko :]

    Jakiegoś konkretnego przepisu nie mam - musi tylko być w niej przecier jabłkowy (a nie krojone kawałki) ;) Myślę, że jednak będą baraże, nie bezpośredni awans.

  • Re: Mała Ciekawostko :]

    mala_ciekawostka napisał(a): > Jakiegoś konkretnego przepisu nie mam - musi tylko być w niej przecier jabłkowy > (a nie krojone kawałki) ;) Cześć ! :] Brzmi świetnie ! :] > Myślę, że jednak będą baraże, nie bezpośredni awans. Czyli, więcej meczów, lepiej dla nas

  • Re: Nietypowy wątek kulinarny

    delikatnie. Gotową masę serową wykładamy na spód herbatnikowy. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pól godziny, dopiekamy w 170 stopniach przez kolejne 30 minut. Uwaga: Jeżeli nie mamy przecieru jabłkowego, możemy szybko i prosto go wykonać. Jabłka (1/2 kg) obieramy, kroimy na ćwiartki

  • Re: ?Owocowy raj - przepisy, informacje, porady?

    delikatnie. Gotową masę serową wykładamy na spód herbatnikowy. Ciasto pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pól godziny, dopiekamy w 170 stopniach przez kolejne 30 minut. Uwaga: Jeżeli nie mamy przecieru jabłkowego, możemy szybko i prosto go wykonać. Jabłka (1/2 kg) obieramy, kroimy na ćwiartki

  • ponawiam :) Przecier jabłkowy

    Za szybko wcisnelam enter:) Wiec ponawiam watek. Poszukuję jakiegos swietnego przepisu na przecier jabłkowy ktory mozna dlugo przechowac w sloiczkach i podawac pozniej malemu dziecku. Znacie moze jakies takie przepisy??

  • Re: Przecier jabłkowy a sok jabłkowy

    hej! Ja dawałam mojej córce od 6 miesiąca jabłko do gryzienia,potem przecier jabłkowy ze słoiczka- tartych przeze mnie jabłek nie chce jeść a teraz pijemy sok jabłkowy- "mamy" 8 m-cy...Pamiętaj,że te jabłka,które są teraz nei nadają się za bardzo dla dzieci,bo jest już dawno po sezonie i

  • Przecier jabłkowy.

  • Przecier jabłkowy

    I to jest TO ! Zwłaszcza dla działkowców.