Przepis na: Powidła śliwkowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,śliwki ):

  • Na jeden słoik: kilogram umytych i wydrylowanych węgierek
  • 20 dag cukru (zależnie od stopnia dojrzałości śliwek).

Przepis:

Powidła śliwkowe
Dobrze wyparz słoiki. Sprawdź, czy pokrywki nie są uszkodzone. Rozgotuj śliwki w bardzo małej ilości wody lub wstaw je bez wody w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika (albo do kuchenki mikrofalowej). Kiedy puszczą sok, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, by szybciej odparowały i nie przywarły do dna. Gdy masa będzie ciemna i gęsta, możesz dodać cukru. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba je pogotować, żeby zgęstniały. Kiedy zaczną spadać z łyżki płatami, można je przekładać do słoików. Natychmiast mocno zakręcaj pokrywki. Najlepiej postawić je do góry dnem i sprawdzić w ten sposób szczelność pokrywki. Powidła można smażyć z przerwami, nawet przez kilka dni. Jeśli szkoda ci czasu na powidła, zrób dżem, gotując śliwki z cukrem żelującym.

Powidła śliwkowe - Zdjęcia

Powidła śliwkowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Komu mazurka :-)

    Tak, wiem jak smakują powidła śliwkowe z węgierek, to moje ulubione. Są slodkie ?

  • Re: Komu mazurka :-)

    Ale wiesz, że powidła śliwkowe mogą być bez cukru? ? -- "najlatwiej patrzec przez etykietki, ktore rozdano, swiat jest wtedy taki prosty, a zycie nieskomplikowane" by Undoo

  • Re: Tajemnicze, zaskakujące i normalne hobby-foto

    Oczywiście że miałam. Bardzo lubię te książki i samą Szczupaczyńską też :-) i Kraków bardzo lubię, zwłaszcza ten stary. A jak tak o przetworach to kojarzy mi się taka genialna (i bardzo krakowska) scena smażenia powideł śliwkowych, w której pada stwierdzenie, że w Krakowie nic się nie może

  • Re: Komu mazurka :-)

    efka_454 napisała: > > Ale wiesz jak smakują POWIDŁA ŚLIWKOWE z węgierek? Niesłodzone? > Czy po prostu zakładasz, że wszystkie przetwory z owoców są słodkie? Są na pewno słone i smakują chili. Puknij się.

  • Re: Komu mazurka :-)

    snakelilith napisała: > yuka12 napisała: > > > Ale wiesz, że powidła śliwkowe mogą być bez cukru? ? > > > > No i co z tego, że nie dodałaś cukru? Przecież cukier jest w owocach i to niema > ło, a wysmażona i odparowana masa jest nawet diabelnie

  • Re: Komu mazurka :-)

    yuka12 napisała: > Ale wiesz, że powidła śliwkowe mogą być bez cukru? ? > No i co z tego, że nie dodałaś cukru? Przecież cukier jest w owocach i to niemało, a wysmażona i odparowana masa jest nawet diabelnie słodka.

  • Re: Komu mazurka :-)

    Ja w czwartek będę robiła z powidłami śliwkowymi, orzechami, migdałami, suszonymi morelami i polewa czekoladowa. No i serniki zaczynam w środę Na razie mam zrobione i zamrożone schaby że śliwka i pasztety. Te co zostały nie zamrozone- już prawie zniknely

  • Re: OT - Lista wstydu po roku

    Tylko heinz Jeszcze robię taki zajebisty sos - miksuje na gładko heinza, powidła śliwkowe, zabek czosnku i trochę majonezu. -- Kobieto! Nigdy nie stawaj pomiędzy twoim mężczyzną, a jego kolegami. Pamiętaj, że on nie zastąpi swoich kolegów masturbacją. Ale ciebie tak.

Zobacz inne przepisy