Przepis na: Powidła śliwkowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,śliwki ):

  • Na jeden słoik: kilogram umytych i wydrylowanych węgierek
  • 20 dag cukru (zależnie od stopnia dojrzałości śliwek).

Przepis:

Powidła śliwkowe
Dobrze wyparz słoiki. Sprawdź, czy pokrywki nie są uszkodzone. Rozgotuj śliwki w bardzo małej ilości wody lub wstaw je bez wody w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika (albo do kuchenki mikrofalowej). Kiedy puszczą sok, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, by szybciej odparowały i nie przywarły do dna. Gdy masa będzie ciemna i gęsta, możesz dodać cukru. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba je pogotować, żeby zgęstniały. Kiedy zaczną spadać z łyżki płatami, można je przekładać do słoików. Natychmiast mocno zakręcaj pokrywki. Najlepiej postawić je do góry dnem i sprawdzić w ten sposób szczelność pokrywki. Powidła można smażyć z przerwami, nawet przez kilka dni. Jeśli szkoda ci czasu na powidła, zrób dżem, gotując śliwki z cukrem żelującym.

Powidła śliwkowe - Zdjęcia

Powidła śliwkowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Gdzie kupie powidla sliwkowe do drozdzowki?

    Powidła śliwkowe z Łowicza, smakują jak domowe

  • Re: Postulaty ratowników medycznych

    O imbirze właśnie myślałam. A może jakieś inne owoce? Ostatnio kupiłam słoiczek powideł śliwkowych z figą, ale nie bardzo był y dobre. -- policja udddaremniła przemyt papieru toaletowego ukrytego w kokainie!

  • Re: wątek słodyczowy

    Po przeczytaniu wszystkich propozycji stwierdziłam, że nie ma takiego słodycza, za którym bym przepadała, są dla mnie raczej za słodkie. Z przyjemnością natomiast zjadam kawałek szarlotki, ale nie dowolnej. Musi być średnio słodka, kwaskowata, z dodatkową warstwą domowych powideł śliwkowych, na

  • Re: A jakie przyjemności sobie sprawiacie?

    Dodać dżemu, powideł śliwkowych albo dżemu z czarnych porzeczek.

  • Re: mąka z tapioki - kto ma doświadczenie?

    fasoli. Jak ktoś ma w zasięgu koreańską knajpę to polecam to danie, coś pysznego. Może nie wygląda idealnie bo sos jest ciemno ciemnobrązowy, jak powidła śliwkowe, ale z dodatkiem warzyw i mięsa i makaronu mmmmmm wart spróbowania. Generalnie nadaje się do zagęszczania zup, sosów, prawie jak nasza ryżowa

  • Re: Ematki ratujcie...

    ja tez tak robię, ale ostatnio powidła śliwkowe mi się zepsuły, pojawiła się pleśń. Może za mało cukru? jak sprawdzasz czy są zamknięte, bo niby wyglądają na zamknięte, ale zawsze mam z tym problem, bo siłowo mam obawy, że odkręcę słoik, który był dobrze zakręcony:(

  • Re: No to ile pączków dzisiaj zjadłyście?

    Cztery, jeszcze ciepłe. Z powidłami śliwkowymi. 3 z lukrem i skórką pomarańczową, 1 z cukrem pudrem. Wszystkie z pobliskiej cukierni.

  • Re: Co z powideł śliwkowych?

    Na stronie Smaker.pl jest przepis na kurczaka po cygańsku, w którym to występują powidła śliwkowe łączone z ostrym ketchupem i suszonymi śliwkami i cebulą duszoną na maśle. Danie jest obłędne, robiłam wiele razy i wszyscy zawsze są zachwyceni -- z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie

Zobacz inne przepisy