Przepis na: Powidła śliwkowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,śliwki ):

  • Na jeden słoik: kilogram umytych i wydrylowanych węgierek
  • 20 dag cukru (zależnie od stopnia dojrzałości śliwek).

Przepis:

Powidła śliwkowe
Dobrze wyparz słoiki. Sprawdź, czy pokrywki nie są uszkodzone. Rozgotuj śliwki w bardzo małej ilości wody lub wstaw je bez wody w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika (albo do kuchenki mikrofalowej). Kiedy puszczą sok, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, by szybciej odparowały i nie przywarły do dna. Gdy masa będzie ciemna i gęsta, możesz dodać cukru. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba je pogotować, żeby zgęstniały. Kiedy zaczną spadać z łyżki płatami, można je przekładać do słoików. Natychmiast mocno zakręcaj pokrywki. Najlepiej postawić je do góry dnem i sprawdzić w ten sposób szczelność pokrywki. Powidła można smażyć z przerwami, nawet przez kilka dni. Jeśli szkoda ci czasu na powidła, zrób dżem, gotując śliwki z cukrem żelującym.

Powidła śliwkowe - Zdjęcia

Powidła śliwkowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Ematki ratujcie...

    ja tez tak robię, ale ostatnio powidła śliwkowe mi się zepsuły, pojawiła się pleśń. Może za mało cukru? jak sprawdzasz czy są zamknięte, bo niby wyglądają na zamknięte, ale zawsze mam z tym problem, bo siłowo mam obawy, że odkręcę słoik, który był dobrze zakręcony:(

  • Re: A jakie przyjemności sobie sprawiacie?

    Dodać dżemu, powideł śliwkowych albo dżemu z czarnych porzeczek.

  • Re: No to ile pączków dzisiaj zjadłyście?

    Cztery, jeszcze ciepłe. Z powidłami śliwkowymi. 3 z lukrem i skórką pomarańczową, 1 z cukrem pudrem. Wszystkie z pobliskiej cukierni.

  • Re: Tłusty czwartek

    Zjem jednego. Z lukrem. Na wierzchu jeszcze skórka pomarańczowa. W środku mogą być powidła śliwkowe lub różane. -- Nie podchodź do byka od przodu; do konia od tyłu, a do idioty...w ogóle.

  • Re: Dalej wierzycie w siłę i sukces czarnego mars

    Ciasto samorobne, dżem też, ale dżem można dać "sklepowy". Zresztą w oryginalnym przepisie jest powidło śliwkowe. Ja wolę poprzeczkę, jest bardziej "charakterna". Zaraz Wam przepis podam

  • Re: Dziecko gotuje i... je :(

    A teraz kolejny myk - masz produkt, kupujesz, nagle dostajesz go jednego dnia z delikatnie zmienioną etykietą - ot, taka jakby jaśniejsza/ciemniejsza czy cuś... No i czytasz. A tu zmiany w składzie;) Tak zmieniły się x lat temu pewne powidła śliwkowe (zamiast cukru syrof gf), a ostatnio pewno pesto

  • Re: Co z powideł śliwkowych?

    Na stronie Smaker.pl jest przepis na kurczaka po cygańsku, w którym to występują powidła śliwkowe łączone z ostrym ketchupem i suszonymi śliwkami i cebulą duszoną na maśle. Danie jest obłędne, robiłam wiele razy i wszyscy zawsze są zachwyceni -- z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie

  • Re: Comfort foods

    Kluski kładzione z białym serem i skwarkami. Naleśniki z powidłami śliwkowymi.

Zobacz inne przepisy