Zobacz inne przepisy
Przepis na: Powidła śliwkowe
Składniki( cukier ,śliwki ):
- Na jeden słoik: kilogram umytych i wydrylowanych węgierek
- 20 dag cukru (zależnie od stopnia dojrzałości śliwek).
Przepis:

Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Kłopot z wyborem mazurka :)
Nasz ulubiony: kruche ciasto cieniutki rozwałkowanego, na to powidła śliwkowe, druga warstwa ciasta i polewa czekoladowa. Ozdoby z bakalii. Wytrzymuje spokojnie kilka dni. Tylko ja muszę pilnować, żeby nie zjedli od razu?
-
Re: Podajcie mi przepis na bigos,
Lepsze od śliwek - są powidła śliwkowe.
-
Re: Muszę, bo się uduszę.
Ja nie robie mazurka takiego jak są w sklepach. U mnie to kruchy spód, na to po upieczeniu powidła śliwkowe, na to orzechy( rozne) migdały, suszone morele i to wszystko zalane polewa czekoladowa. Tak robiła moja babcia i tak robię ja i mój córką będzie robiła. Na tej polewie można się pobawić w
-
Re: Przepisy zdrowe śniadania
Owsianka z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi - pyszności!! Przepis od mojej Pani dietetyk. Serdecznie polecam
-
Re: Co jutro gotujecie na obiad dobrego
Będzie rosół, bo rosół musi być;) i gęś, chyba w sosie gruszkowym albo z powideł śliwkowych , bo jeszcze nie zdecydowałam, kluseczki , surówka z pora. A na deser wuzetka, ciasto właśnie się chłodzi i czeka na przełożenie bitą śmietaną.
-
Re: Pączki, faworki i inne pierdołki
Śląsk Podobnie jak w przypadku Kaszub, na Śląsku można natknąć się na potrawy, które cieszą się popularnością jedynie w tym konkretnym regionie. Należą do nich niewątpliwie buchty, czyli miękkie drożdżowe bułeczki, nadziewane najczęściej powidłami śliwkowymi. W tłusty czwartek Ślązacy zajadają się
-
Re: TŁUSTY CZWARTEK
Śląsk Podobnie jak w przypadku Kaszub, na Śląsku można natknąć się na potrawy, które cieszą się popularnością jedynie w tym konkretnym regionie. Należą do nich niewątpliwie buchty, czyli miękkie drożdżowe bułeczki, nadziewane najczęściej powidłami śliwkowymi. W tłusty czwartek Ślązacy zajadają się
-
Re: Czas nastawiać
Babcine pączki też pamiętam. Z domowymi powidłami śliwkowymi. Proces produkcji owych pączków trwał cały dzień ;)