Przepis na: Powidła śliwkowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,śliwki ):

  • Na jeden słoik: kilogram umytych i wydrylowanych węgierek
  • 20 dag cukru (zależnie od stopnia dojrzałości śliwek).

Przepis:

Powidła śliwkowe
Dobrze wyparz słoiki. Sprawdź, czy pokrywki nie są uszkodzone. Rozgotuj śliwki w bardzo małej ilości wody lub wstaw je bez wody w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika (albo do kuchenki mikrofalowej). Kiedy puszczą sok, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, by szybciej odparowały i nie przywarły do dna. Gdy masa będzie ciemna i gęsta, możesz dodać cukru. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba je pogotować, żeby zgęstniały. Kiedy zaczną spadać z łyżki płatami, można je przekładać do słoików. Natychmiast mocno zakręcaj pokrywki. Najlepiej postawić je do góry dnem i sprawdzić w ten sposób szczelność pokrywki. Powidła można smażyć z przerwami, nawet przez kilka dni. Jeśli szkoda ci czasu na powidła, zrób dżem, gotując śliwki z cukrem żelującym.

Powidła śliwkowe - Zdjęcia

Powidła śliwkowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Pomysł na danie z....

    Plastry karkówki marynuję potem piekę na jabłkach i cebuli Marynata: powidła śliwkowe sos sojowy miód/syrop daktylowy/inne słodkie łyżka octu winnego/sherry/wina (w zależności od tego co mam/co mam otwarte) trochę imbiru jeżeli nie ma w powidłach) plus ewentualnie inne skąłdniki typu odrobina soku

  • Re: Produkty bez glutenu

    Wolę zrobić gofra z mąki ryżowej, dodaję mascarpone posłodzone cukrem pudrem trzcinowym i powidła śliwkowe z dobrym składem, niż drogie syfiaste słodycze z półki bezglutenowej. Trzeba się przestawić mentalnie, nawet po odrobinie glutenu mam nawrót objawów.

  • Re: Pytania o zrazy

    Suszone śliwki można zastąpić dobrymi powidłami śliwkowymi. Chodzisz ja z frakcji zrazów bez śliwek. -- Doskonałość jest jedynie deklaracją śmiesznego człowieka.

  • Re: A może wątek kulinarny XVIII

    PIERNIK 500 g mąki 250 g miodu 150 g masła 180 g cukru 1 jajko 2 żółtka 1,5 łyżeczki sody 80 ml mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 50 g orzechów 30 g skórki pomarańczowej 150 g powideł śliwkowych Miód wraz z cukrem i masłem doprowadziłem do

  • Re: Tłusty czwartek

    Poza pączkami, które tradycyjnie nadziewa się konfiturą różaną lub powidłami śliwkowymi można spotkać w cukierniach pączki z: marmoladą, wiśniami, malinami, czekoladą, serkiem, bitą śmietaną.

  • Re: Jak uratować kapustę ?

    myślałam o powidłach śliwkowych ale akurat nie mam -- fac te ipse felice

  • Re: Jak uratować kapustę ?

    Powidła śliwkowe są kwaśne -- Ale wiesz, że obok ikony dystrybutora masz strzałkę pokazującą, z której strony jest wlew paliwa? - Ematka

  • Re: Kulinarnie. Co Wasze Babcie dobrego gotowały?

    Zupę wiśniową, knedle ze śliwkami, powidła śliwkowe.