Przepis na: Powidła śliwkowe

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,śliwki ):

  • Na jeden słoik: kilogram umytych i wydrylowanych węgierek
  • 20 dag cukru (zależnie od stopnia dojrzałości śliwek).

Przepis:

Powidła śliwkowe
Dobrze wyparz słoiki. Sprawdź, czy pokrywki nie są uszkodzone. Rozgotuj śliwki w bardzo małej ilości wody lub wstaw je bez wody w żaroodpornym naczyniu do gorącego piekarnika (albo do kuchenki mikrofalowej). Kiedy puszczą sok, przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, często mieszając, by szybciej odparowały i nie przywarły do dna. Gdy masa będzie ciemna i gęsta, możesz dodać cukru. Powidła rozrzedzą się wówczas i trzeba je pogotować, żeby zgęstniały. Kiedy zaczną spadać z łyżki płatami, można je przekładać do słoików. Natychmiast mocno zakręcaj pokrywki. Najlepiej postawić je do góry dnem i sprawdzić w ten sposób szczelność pokrywki. Powidła można smażyć z przerwami, nawet przez kilka dni. Jeśli szkoda ci czasu na powidła, zrób dżem, gotując śliwki z cukrem żelującym.

Powidła śliwkowe - Zdjęcia

Powidła śliwkowe - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Kłopot z wyborem mazurka :)

    Nasz ulubiony: kruche ciasto cieniutki rozwałkowanego, na to powidła śliwkowe, druga warstwa ciasta i polewa czekoladowa. Ozdoby z bakalii. Wytrzymuje spokojnie kilka dni. Tylko ja muszę pilnować, żeby nie zjedli od razu?

  • Re: Podajcie mi przepis na bigos,

    Lepsze od śliwek - są powidła śliwkowe.

  • Re: Muszę, bo się uduszę.

    Ja nie robie mazurka takiego jak są w sklepach. U mnie to kruchy spód, na to po upieczeniu powidła śliwkowe, na to orzechy( rozne) migdały, suszone morele i to wszystko zalane polewa czekoladowa. Tak robiła moja babcia i tak robię ja i mój córką będzie robiła. Na tej polewie można się pobawić w

  • Re: Przepisy zdrowe śniadania

    Owsianka z masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi - pyszności!! Przepis od mojej Pani dietetyk. Serdecznie polecam

  • Re: Co jutro gotujecie na obiad dobrego

    Będzie rosół, bo rosół musi być;) i gęś, chyba w sosie gruszkowym albo z powideł śliwkowych , bo jeszcze nie zdecydowałam, kluseczki , surówka z pora. A na deser wuzetka, ciasto właśnie się chłodzi i czeka na przełożenie bitą śmietaną.

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    Śląsk Podobnie jak w przypadku Kaszub, na Śląsku można natknąć się na potrawy, które cieszą się popularnością jedynie w tym konkretnym regionie. Należą do nich niewątpliwie buchty, czyli miękkie drożdżowe bułeczki, nadziewane najczęściej powidłami śliwkowymi. W tłusty czwartek Ślązacy zajadają się

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    Śląsk Podobnie jak w przypadku Kaszub, na Śląsku można natknąć się na potrawy, które cieszą się popularnością jedynie w tym konkretnym regionie. Należą do nich niewątpliwie buchty, czyli miękkie drożdżowe bułeczki, nadziewane najczęściej powidłami śliwkowymi. W tłusty czwartek Ślązacy zajadają się

  • Re: Czas nastawiać

    Babcine pączki też pamiętam. Z domowymi powidłami śliwkowymi. Proces produkcji owych pączków trwał cały dzień ;)

Zobacz inne przepisy