Przepis na: Pomidory faszerowane serem pleśniowym
Zgłoś błąd
- 4 duże pomidory
- 10 dag sera pleśniowego
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich (niekoniecznie)
- sól
- olej do wysmarowania formy
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Odkrój wierzchy pomidorów (mniej więcej w 1/3 wysokości). Z dolnych części wyjmij delikatnie nasiona wraz z płynem i częścią miąższu - przy skórce powinna zostać warstwa grubości około półtora centymetra. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną, orzechami i ewentualnie posiekanym drobno miąższem (bez soku). Farszem napełnij pomidory, przykryj odciętymi wierzchami (niekoniecznie) i umieść w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 10-15 minut.