Przepis na: Pomidory faszerowane serem pleśniowym

Zgłoś błąd

Składniki( olej , orzechy włoskie , pomidory , ser pleśniowy , sól , śmietana ):

  • 4 duże pomidory
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich (niekoniecznie)
  • sól
  • olej do wysmarowania formy

Przepis:

Pomidory faszerowane serem pleśniowym
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Odkrój wierzchy pomidorów (mniej więcej w 1/3 wysokości). Z dolnych części wyjmij delikatnie nasiona wraz z płynem i częścią miąższu - przy skórce powinna zostać warstwa grubości około półtora centymetra. Ser rozgnieć widelcem, wymieszaj ze śmietaną, orzechami i ewentualnie posiekanym drobno miąższem (bez soku). Farszem napełnij pomidory, przykryj odciętymi wierzchami (niekoniecznie) i umieść w żaroodpornym naczyniu. Zapiekaj 10-15 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Przepisy z "Dziecka"- testujecie?

    Dla nas - po prostu bombowe! Ostatnio zrobiłam kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu. Super, młodzian zajdał nawet zimne. Całe lato raczyliśmy się pomidorami faszerowanymi serem pleśniowym i orzechami - zapiekaliśmu nawet na grilu, oczywiście w folii. Co przetestowałyście i weszło do

Zobacz inne przepisy