Przepis na: Polski wielkanocny sos chrzanowy

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , chrzan , cukier , jajka , natka pietruszki , sól , szczypiorek , śmietana ):

  • mały słoik tartego chrzanu (na kwasku)
  • 2 jajka na twardo
  • łyżka cukru
  • pół szklanki śmietany
  • sól
  • ewentualnie: 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • łyżeczka startej na miazgę cebuli
  • łyżeczka drobno posiekanej zielonej pietruszki

Przepis:

Polski wielkanocny sos chrzanowy
Żółtka rozetrzyj z chrzanem, śmietaną i cukrem na jednolitą masę. Jeśli chrzan jest zbyt mocny, dodaj więcej cukru, tak by sos był słodkawo-kwaśny. Białka posiekaj i połącz z sosem. Możesz dodać szczypiorek, cebulę i pietruszkę. Uwaga: część śmietany można zastąpić majonezem.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu