Zobacz inne przepisy
Przepis na: Polski sos wielkanocny
Sk³adniki( chrzan ,cukier ,cytryna ,jajka ,koperek ,sól ,szczypiorek ,¶mietana ):
- 250 ml gêstej ¶mietany
- 3 jajka
- 3 ³y¿ki drobno pokrojonego szczypiorku
- 1 ³y¿ka drobno pokrorojonego koperku
- 1 ³y¿ka tartego chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- cukier
Przepis:
Jajka ugotuj na twardo, ostud¼ w zimnej wodzie, obierz, op³ucz i przetrzyj przez sito. Do ¶mietany dodaj przetarte jajka, szczypiorek, koperek, chrzan, sok z cytryn, dopraw sol± i cukrem. Dok³adnie wymieszaj. Odstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Jest to tradycyjny polski przepis na sos podawany do jajek, wêdlin podczas wielkanocnego ¶niadania.
Przygotowanie - 20 minut.
Przygotowanie - 20 minut.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Polski sos wielkanocny
ten sos jest pyszny! polecam zw³aszcza spragnionym wiosennego smaku robiê go na Wielkanoc i nigdy nie zostaje ani troszkê -- Kabhi Khushi Kabhie Gham...