Przepis na: Polski sos wielkanocny

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( chrzan ,cukier ,cytryna ,jajka ,koperek ,sól ,szczypiorek ,¶mietana ):

  • 250 ml gêstej ¶mietany
  • 3 jajka
  • 3 ³y¿ki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 ³y¿ka drobno pokrorojonego koperku
  • 1 ³y¿ka tartego chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier

Przepis:

Polski sos wielkanocny
Jajka ugotuj na twardo, ostud¼ w zimnej wodzie, obierz, op³ucz i przetrzyj przez sito. Do ¶mietany dodaj przetarte jajka, szczypiorek, koperek, chrzan, sok z cytryn, dopraw sol± i cukrem. Dok³adnie wymieszaj. Odstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Jest to tradycyjny polski przepis na sos podawany do jajek, wêdlin podczas wielkanocnego ¶niadania.
Przygotowanie - 20 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Polski sos wielkanocny

    ten sos jest pyszny! polecam zw³aszcza spragnionym wiosennego smaku robiê go na Wielkanoc i nigdy nie zostaje ani troszkê -- Kabhi Khushi Kabhie Gham...

Zobacz inne przepisy