Przepis na: Polski sos wielkanocny

Zgłoś błąd

Składniki( chrzan , cukier , cytryna , jajka , koperek , sól , szczypiorek , śmietana ):

  • 250 ml gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka drobno pokrorojonego koperku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • cukier

Przepis:

Polski sos wielkanocny
Jajka ugotuj na twardo, ostudź w zimnej wodzie, obierz, opłucz i przetrzyj przez sito. Do śmietany dodaj przetarte jajka, szczypiorek, koperek, chrzan, sok z cytryn, dopraw solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Odstaw na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Jest to tradycyjny polski przepis na sos podawany do jajek, wędlin podczas wielkanocnego śniadania.
Przygotowanie - 20 minut.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Polski sos wielkanocny

    ten sos jest pyszny! polecam zwłaszcza spragnionym wiosennego smaku robię go na Wielkanoc i nigdy nie zostaje ani troszkę -- Kabhi Khushi Kabhie Gham...