Przepis na: Pleśniak (bez mleka, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier waniliowy , dżem , jajka , margaryna , mąka bezglutenowa , mąka kukurydziana , proszek do pieczenia ):

  • 5 jajek
  • 2 szklanki mieszanki mąki bezglutenowej na bazie skrobi
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • kostka margaryny bezmlecznej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 słoik gęstego dżemu lub przecieru owocowego

Przepis:

Pleśniak (bez mleka, glutenu)
Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do kubka i wstaw do lodówki. Żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, margarynę, 1/2 szklanki cukru i 1/2 porcji cukru wanilinowego zagnieć. Jeśli ciasto nie będzie dawało się zagnieść, dodaj 1-2 łyżki wody. Z ciasta ugnieć kulę. Dwie trzecie kuli odetnij i włóż do plastikowej torebki. Pozostałą część podziel na połowę i każdą z nich schowaj do osobnego plastikowego woreczka. Ciasto włóż do zamrażarki. Mniej więcej po 12 godzinach (chociaż może to być również tydzień) wyjmij największy kawałek ciasta z zamrażarki. Włącz piecyk na 220°C. Weź dużą prostokątną blachę. Ciasto pokrój w plasterki, poczekaj chwilę, aż się ogrzeje, i rozgnieć równomiernie na całej powierzchni blachy. Na cieście połóż warstwę dżemu. Wyjmij z zamrażarki jeden mały kawałek ciasta i na grubej tarce zetrzyj go, pokrywając wiórkami równomiernie powierzchnię dżemu. Z białek ubij sztywną pianę. Dodaj szklankę cukru i resztę cukru wanilinowego i dalej ubijaj. Pianę połóż na cieście jako kolejną warstwę. Na wierzch zetrzyj ostatni kawałek ciasta. Wstaw do pieca i piecz w 220°C około godziny. Wierzchnia warstwa powinna być złota. Jeżeli dziecko nie jest uczulone na kakao, możesz dodać 1 łyżkę kakao do jednej z mniejszych części ciasta, zgnieść i włożyć do zamrażarki. To ciasto bardzo wygodnie jest robić w malakserze.

Zobacz inne przepisy