Przepis na: Placuszki-kaczuszki
Zgłoś błąd
- jajko
- 2 i 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 3 kopiate łyżki masła
- 10 dag utartego żółtego sera
- pół szklanki mleka (niezbyt chudego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do natłuszczenia blachy
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 220 st. C, przygotuj blachę. Wymieszaj w misce mąkę i sól z drobno posiekanym masłem. Dodaj trzy czwarte utartego sera. Jajko rozmąć z mlekiem, odlej łyżkę na spodeczek, a resztę wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na grubość 1 cm i pokrój w fantazyjne kształty. Ułóż placuszki na blasze, posmaruj odłożonym jajkiem i posyp resztą sera. Piecz ok. 10 min, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Podawaj na ciepło. (Placuszki można przechować w lodówce bądź w zamrażarce i odgrzać w piekarniku).