Przepis na: Placki (bez mleka, jajek)
Zgłoś błąd
- 1 i 1/2 szklanki gęstej ugotowanej kaszy kukurydzianej
- 1 szklanka wody
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
Przepis:
Kaszę rozgnieć ugniataczką do ziemniaków i starannie wymieszaj z wodą, dodaj mąkę i olej, wymieszaj. Ciasto powinno być gęste ale ?lejące?. Przed pierwszym smażeniem posmaruj patelnię olejem, potem możesz smażyć bez tłuszczu. To ciasto możesz potraktować jako podstawowe. Do niego możesz dodawać różne składniki, uzyskując różne warianty:
Placki z szynką: Ciasto podstawowe, 2 plasterki szynki. Szynkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do ciasta i smaż placki.
Placki z rodzynkami: Ciasto podstawowe, łyżka rodzynków, 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego. Rodzynki i cukier wymieszaj z ciastem i smaż placki.
Placki z owocami: 1 jabłko, ciasto podstawowe + łyżka mąki, jabłko. Jabłko umyj, obierz i utrzyj na tarce. Pomieszaj składniki i usmaż placki. Zamiast jabłka możesz używać innych owoców, pamiętając o tym, że jeżeli puszczają sok, trzeba dodać więcej mąki.