Przepis na: Placek z cukinii
Zgłoś błąd
- 2 cukinie
- kremowy serek Twój Smak
- Philadelphia lub Toska
- ok. 125 g
- 3 jajka
- garść bułki tartej
- garść tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Przepis:
Formę do pieczenia wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą.
Dwie cukinie utrzeć na tarce jarzynowej.
Wymieszać trzepaczką-rózgą jaja z serkiem kremowym, dodać garść parmezanu, sól i pieprz. Połączyć jaja z cukinią, wymieszać. Dla zagęszczenia dodać garść bułki tartej. Tarcie, mieszanie i wstawianie do piekarnika powinno odbyć się szybko, bo cukinia puszcza soki i staje się wodnista.
Wlać masę do formy i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Sprawdzić patyczkiem, czy środek jest ścięty. Placek ładnie się rumieni i rośnie, potem trochę opada, ale nadal smakuje.