Zobacz inne przepisy
Przepis na: Placek z cukinii
Składniki( bułka tarta ,cukinia ,jajka ,parmezan ,pieprz ,sól ):
- 2 cukinie
- kremowy serek Twój Smak
- Philadelphia lub Toska
- ok. 125 g
- 3 jajka
- garść bułki tartej
- garść tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Przepis:

Dwie cukinie utrzeć na tarce jarzynowej.
Wymieszać trzepaczką-rózgą jaja z serkiem kremowym, dodać garść parmezanu, sól i pieprz. Połączyć jaja z cukinią, wymieszać. Dla zagęszczenia dodać garść bułki tartej. Tarcie, mieszanie i wstawianie do piekarnika powinno odbyć się szybko, bo cukinia puszcza soki i staje się wodnista.
Wlać masę do formy i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Sprawdzić patyczkiem, czy środek jest ścięty. Placek ładnie się rumieni i rośnie, potem trochę opada, ale nadal smakuje.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Dyskutowaliśmy jakiś czas temu...
Już wiem, placki z cukinii zrobię:p
-
Re: Nie mam nic na obiad? Co robi ematka?
U nas dziś były placki z cukinii z wędzonym łososiem i tzatziki z ogórków prosto z grządki. Pycha!
-
Re: Dobre placki z cukinii
www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/placki_z_cukinii/przepis.html Robię z tego przepisu, ważne, by nie zmieniać proporcji składników!
-
Re: Wokół dyni - szarady
Cukinia (Cucurbita pepo), znana również pod nazwą kabaczek, to odmiana dyni zwyczajnej, która została wyhodowana we Włoszech. Owoce cukinii są w Polsce znane i lubiane, chętnie przyrządza się z nich leczo, zupy i placki z cukinii, a nawet dania dla niemowląt już na wczesnym etapie rozszerzania
-
Re: Wokół dyni - szarady
To idealny czas na świeżą i młodą cukinię, która właśnie dojrzewa w naszych ogródkach. Warzywo ma neutralny smak, dlatego sprawdzi się do wielu dań. Placki z cukinii czy też leczo z cukinią są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Dodatkowo cukinia jest niskokaloryczna, dlatego warto jadać ją jak
-
Re: Dobre placki z cukinii
Robię z tego przepisu www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/placki_z_cukinii/przepis.html Ale po starciu cukinię solę, a później odciskam z wody. I lepiej robić małe
-
Re: Dobre placki z cukinii
Nie podzielę się przepisem bo robię na oko. Ale zawsze robię placki z cukinii pół na pół z ziemniakami, może ciut mniej ziemniaków niż cukini. I stosuję się do rady żeby cukinię zetrzeć na końcu i szybko wymieszać żeby nie zdążyła puścić soku.
-
Re: Obiad podano ?
Po raz kolejny muszę wpisać placki z cukinii z łososiem i tzatziki. Akurat tak się składa że ostatnio 2 tyg mniej więcej temu to było i wówczas też wpisałam na emamę.