Przepis na: Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cukier , cukier , cukier waniliowy , drożdże , jajka , masło , mąka , mąka , mleko , olej , sól , śliwki ):

  • 70 dag śliwek węgierek
    ciasto: 2 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
    kruszonka: 10 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • olej i tarta bułka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Przepis:

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką
Drożdże rozprowadź w misce letnim mlekiem, dodaj mąkę, cukier, jajko, cukier waniliowy, szczyptę soli i lekko ciepłe masło (może być pół na pół z olejem). Wszystko to wymieszaj łyżką lub wyrób ręką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Śliwki wydryluj. Nagrzej piekarnik do 160 st. C. Przygotuj blachę. Ciasto wyłóż na blachę, na wierzchu gęsto poukładaj połówki śliwek (skórką do dołu). Pozostaw je do wyrośnięcia i zajmij się w tym czasie kruszonką - zagnieć składniki. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika. Gdy kruszonka się zarumieni, ciasto jest gotowe. Zamiast śliwek można użyć można moreli albo jabłek.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy