Przepis na: Pierwsze dziecięce ciasto
Zgłoś błąd
- nieco ponad szklanka koncentratu soku jabłkowego
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki siekanych daktyli
- 4 łyżki masła
- półtorej łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki otrębów pszennych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- olej i tarta bułka do formy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 210 st. C. Przygotuj formę. Sok wymieszaj w rondelku z bakaliami, masłem i cynamonem. Podgrzej, by masło się rozpuściło. Ostudź. Mąkę, otręby i proszek wymieszaj w misce, po czym połącz z bakaliową mieszaniną i wylej do formy. Piecz ok. pół godziny. Uwaga: Część koncentratu (pół szklanki) można zastąpić dwoma ubitymi na pulchną masę jajkami.