Przepis na: Pierś indycza z orzechowym farszem
Zgłoś błąd
- duży filet z piersi indyczej
- sól
- gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- łyżka miodu
- 2 łyżki masła
farsz: 15 dag pokruszonych sucharków
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich
- pół szklanki śmietanki
- łyżka masła
- 2 jajka
- cynamon
- cukier
- sól
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Z filetu uformuj możliwie płaski płat. Natrzyj go solą, gałką, pokrop sokiem z cytryny. Przygotuj farsz. Sucharki zalej śmietanką. Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj sucharki ze śmietanką, orzechy i pianę. Dopraw solą, cukrem i cynamonem. Wyłóż farsz na płat mięsa i zwiń. Jeśli się rozpada, obwiąż go nicią lub zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj miodem, skrop wodą, obłóż kawałeczkami masła. Podczas pieczenia polewaj tworzącym się sosem, w razie potrzeby dolej wody. Podawaj na gorąco lub na zimno.