Przepis na: Pierś indycza z orzechowym farszem

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cynamon , cytryna , gałka muszkatałowa , indyk , jajka , masło , masło , miód , orzechy włoskie , sól , sól , suchary , śmietana ):

  • duży filet z piersi indyczej
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • sok z cytryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
    farsz: 15 dag pokruszonych sucharków
  • 10 dag zmielonych orzechów włoskich
  • pół szklanki śmietanki
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • cynamon
  • cukier
  • sól

Przepis:

Pierś indycza z orzechowym farszem
Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Z filetu uformuj możliwie płaski płat. Natrzyj go solą, gałką, pokrop sokiem z cytryny. Przygotuj farsz. Sucharki zalej śmietanką. Białka oddziel od żółtek i ubij z nich pianę. Masło utrzyj z żółtkami, dodaj sucharki ze śmietanką, orzechy i pianę. Dopraw solą, cukrem i cynamonem. Wyłóż farsz na płat mięsa i zwiń. Jeśli się rozpada, obwiąż go nicią lub zepnij wykałaczkami. Wierzch posmaruj miodem, skrop wodą, obłóż kawałeczkami masła. Podczas pieczenia polewaj tworzącym się sosem, w razie potrzeby dolej wody. Podawaj na gorąco lub na zimno.