Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierś indycza z farszem rodzynkowym
Składniki( bułka ,bułka tarta ,cukier ,gałka muszkatałowa ,goździki ,goździki ,indyk ,jajka ,masło ,masło ,rodzynki ,sok jabłkowy ,sól ,sól ,woda ):
- pierś indycza (ok. 1 kg)
- 4 zmiażdżone goździki
- kilka łyżek soku jabłkowego lub wody
- sól
farsz: pół kostki masła - 3 jajka
- mała bułka
- namoczona i dobrze odciśnięta
- 3 łyżki bułki tartej
- 5 dag rodzynków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 4 zmiażdżone goździki
- łyżeczka cukru
- sól
- do pieczenia 2 łyżki masła
Przepis:

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj brytfannę lub żaroodporne naczynie do pieczenia. Mięso natrzyj solą i goździkami, ułóż w brytfannie, z wierzchu posmaruj masłem. Podlej sokiem. Przygotuj farsz: żółtka oddziel od białek, utrzyj z masłem i namoczoną bułką. Z białek ubij sztywną pianę, połącz z masą żółtkową, wsyp bułkę tartą, sól, cukier, przyprawy i rodzynki. Delikatnie wymieszaj i ułóż w brytfannie obok mięsa. Piecz około godziny, co jakiś czas podlewając mięso sosem, żeby nie wyschło. Podawaj z ziemniakami (pieczonymi lub puree) i z sałatą, surówką z marchwi lub marchewką z groszkiem.