Przepis na: Pierś indycza z farszem rodzynkowym

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , bułka tarta , cukier , gałka muszkatałowa , goździki , goździki , indyk , jajka , masło , masło , rodzynki , sok jabłkowy , sól , sól , woda ):

  • pierś indycza (ok. 1 kg)
  • 4 zmiażdżone goździki
  • kilka łyżek soku jabłkowego lub wody
  • sól
    farsz: pół kostki masła
  • 3 jajka
  • mała bułka
  • namoczona i dobrze odciśnięta
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 5 dag rodzynków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 zmiażdżone goździki
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • do pieczenia 2 łyżki masła

Przepis:

Pierś indycza z farszem rodzynkowym
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj brytfannę lub żaroodporne naczynie do pieczenia. Mięso natrzyj solą i goździkami, ułóż w brytfannie, z wierzchu posmaruj masłem. Podlej sokiem. Przygotuj farsz: żółtka oddziel od białek, utrzyj z masłem i namoczoną bułką. Z białek ubij sztywną pianę, połącz z masą żółtkową, wsyp bułkę tartą, sól, cukier, przyprawy i rodzynki. Delikatnie wymieszaj i ułóż w brytfannie obok mięsa. Piecz około godziny, co jakiś czas podlewając mięso sosem, żeby nie wyschło. Podawaj z ziemniakami (pieczonymi lub puree) i z sałatą, surówką z marchwi lub marchewką z groszkiem.

Zobacz inne przepisy