Przepis na: Pierogi z soczewicą
Zgłoś błąd
- Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- sól
- woda
Na farsz: szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy
- średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej
Przepis:
Cebulę posiekaj, zrumień na odrobinie oleju. Składniki farszu przepuść przez maszynkę do mielenia, dosól, ew. dodaj łyżeczkę oleju i trochę pieprzu, przemieszaj.
Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami.
Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem.
Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).