Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi z soczewicą
Składniki( cebula ,mąka ,mąka żytnia razowa ,olej ,pieprz ,soczewica ,sól ,sól ,woda ):
- Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- sól
- woda
Na farsz: szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy - średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej
Przepis:

Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami.
Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem.
Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Wigilia - co podajecie dzieciom, które nie tk
Daję pierogi z soczewicą (córce) i z serem (synowi). Łososia jada pół rodziny, bo nie lubi karpia, dzieci też jedzą. Więcej nie zjedzą, dopchną mandarynkami, winogronami i ciastem.
-
Re: Bezmięsni goście w święta
1) Naleśniki wytrawne z serem i pieczarkami. 2) Pierogi z serem / pierogi z brokułami i serem / pierogi z soczewicą itp. Zawsze coś zostaje zamrożone w lodówce. 3) Barszcz z uszkami - zawsze mi zostaje tak jak i uszka.
-
Re: Która godzina 12
Pierogi z soczewicą to też jest dzieło szatana. Lubleskiego. Bardzo polecam. 20:18
-
Re: Która godzina 11.0
Trzymam kciuki. Nie trać nadziei, amante wcina pierogi z soczewicą a on generalnie trudny jest do nakarmienia jeśli chodzi o nowości. 16:10
-
Re: Pierogowy horror.
ciasto i walkowane jednostronnie kurczy sie. Kapuste do farszu jak drobno posiekasz to sie nie bedzie ciagac i latwiej ja ukladac w pierogu. A do cwiczenia i tak lepsze sa pierogi z soczewica - to bardzo wdzieczny farsz w obrobce ;) Dasz rade! Ja dalam. Choc pierwsze byly twarde jak but
-
Re: Która godzina 11.0
. A pierogi z soczewicą są pyszne. 18:26
-
Re: Pasztet wege jak mięsny
kocham pierogi z soczewica!
-
Re: Placki ziemniaczane - wpisujcie miasta!
"W ogóle uważam, że kulinarne inspiracje miedzyregionalne są bardzo na plus dla kuchni." No BA! Nie wiem, jakie byłoby dziś moje życie, gdybym na studiach w Lublinie nie poznała pierogów z soczewicą. Na pewno gorsze. ;)