Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi z soczewicą
Składniki( cebula ,mąka ,mąka żytnia razowa ,olej ,pieprz ,soczewica ,sól ,sól ,woda ):
- Na ciasto: szklanka mąki żytniej razowej
- szklanka mąki pszennej
- sól
- woda
Na farsz: szklanka ugotowanej na miękko zielonej soczewicy - średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej
Przepis:
Zagnieć elastyczne ciasto, rozwałkuj. Wykrawaj szklanką kółka, nakładaj łyżeczkę farszu, składaj krążek na pół, zlepiaj pierogi palcami.
Układaj na stolnicy oprószonej mąką. Gotuj we wrzątku, wyjmuj chwilę potem, gdy wypłyną. Wbrew tradycji - nie polewaj tłuszczem.
Do farszu można dodać ok. 10-15 dkg twarogu (dla dziecka od 11. miesiąca).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Porada kulinarna potrzebna
zrobilabym pierogi z soczewicą, grzybami do tego elegancki krem na pierwsze danie
-
Re: Dziwna praktyka w restauracji - oszustwo?
Osobny dział w menu to po prostu ułatwienie przy szukaniu odpowiedniego dania. Tak jak wydzielone są zupy czy dania wegetariańskie. Ale nikt się nie oburza jak klient zamówi tatara wołowego na przystawkę i pierogi z soczewicą (z działu dania wege) jako danie główne.
-
Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie
Pierogi z soczewicą Wygląd: Półkoliste ciasto z charakterystyczną falbanką. Na przekroju widoczne nadzienie otoczone ciastem pierogowym. Kształt: Półkolisty, na przekroju owalny. Rozmiar: Pieróg od 3 do 5 cm. Barwa: Zewnętrzna jasna, w przekroju ciemnozielona do jasnobrązowej. Konsystencja: Stała
-
Re: Dziwne dania wigilijne.
uszka/pierogi z soczewicą. Mój syn jako dziecko nie znosił gotowanej kiszonej kapusty ani grzybów, a chciałam, żeby coś zjadł z nami przy stole. Mięsne byłyby świętokradztwem w oczach ortodoksyjnch seniorów rodziny, więc znalazłam złoty środek, żeby wszyscy byli zadowoleni. Z czasem ( i
-
Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie
sposób możemy sporządzać wszelkie inne pierogi: z soczewicy, cieciorki, z sera, z jagód, jeżyn, wiśni, ziemniaków, różnych warzyw itd.
-
Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie
się tę tradycję. Każda miejscowość miała swoje ulubione, z których była słynna na całą okolicę. Turów znany jest z wyrobu pierogów z soczewicą. Zgodnie z przepisem ciasto na pierogi przygotowywano z mąki, drożdży, jajka i mleka. Na farsz soczewicę gotowano i mielono. Dodawano do niej podsmażoną cebulę
-
Re: Mikołaj, Wiglia i Boże Narodzenie
? (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Bieliniec). Z uzyskanego ziarna mieszkańcy przygotowywali różne potrawy takie jak zupę z soczewicy, pasztet oraz pierogi z soczewicą ? najpopularniejsze. Ciasto na pierogi wyrabiano z pszennej mąki z dodatkiem jajka i wody. Tajemnicą dobrego ciasta było
-
Re: Co jecie?
Pierogi z soczewicą -- "To jest typ który z dupy wygrzebie problem żeby cię tylko obarczyć poczuciem winy." Mashcaron o pewnym odpadzie atomowym