Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi z serem po włosku (tortellini)
Składniki( gałka muszkatałowa ,jajka ,mąka ,olej ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,sól ,woda,twaróg ,zioła ,żółty ser ):
- ciasto: 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- ok. 1/2 szklanki wody
nadzienie: 30 dag twarogu - 6 łyżek tartego parmezanu (lub innego twardego
- żółtego sera) - niekoniecznie
- 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół lub 2 łyżeczki suszonych (niekoniecznie)
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przepis:

Rozgnieć twaróg z przyprawami i częścią parmezanu. 1-2 łyżki zostaw do posypania pierogów już po ugotowaniu. Przygotuj ciasto, odrywaj kawałki i cienko wałkuj. Wykrawaj krążki kieliszkiem lub małą szklaneczką. Po nałożeniu nadzienia składaj je na pół, mocno zlepiaj, a końce półksiężyców łącz ze sobą, tak jak robi się wigilijne uszka. Pyszne jest też nadzienie z dodatkiem szpinaku - do twarogu (w proporcji 1:1) dodajemy zamiast ziół drobno posiekany szpinak (ugotowany lub rozmrożony i porządnie odciśnięty z wody) oraz jajko. Po odcedzeniu polej tortellini stopionym masłem, posyp parmezanem i ewentualnie gałką muszkatołową. Do rozgrzewanego na patelni masła można wrzucić kilka listków szałwii (albo łyżkę szałwii suszonej).
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Pierogi z serem po włosku (tortellini)
Robiłam, pyszne:)