Przepis na: Pierogi z serem po włosku (tortellini)

Zgłoś błąd

Składniki( gałka muszkatałowa , jajka , mąka , olej , oliwa , parmezan , pieprz , sól , woda,twaróg , zioła , żółty ser ):

  • ciasto: 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
    nadzienie: 30 dag twarogu
  • 6 łyżek tartego parmezanu (lub innego twardego
  • żółtego sera) - niekoniecznie
  • 2 łyżki drobno posiekanych świeżych ziół lub 2 łyżeczki suszonych (niekoniecznie)
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przepis:

Pierogi z serem po włosku (tortellini)
Rozgnieć twaróg z przyprawami i częścią parmezanu. 1-2 łyżki zostaw do posypania pierogów już po ugotowaniu. Przygotuj ciasto, odrywaj kawałki i cienko wałkuj. Wykrawaj krążki kieliszkiem lub małą szklaneczką. Po nałożeniu nadzienia składaj je na pół, mocno zlepiaj, a końce półksiężyców łącz ze sobą, tak jak robi się wigilijne uszka. Pyszne jest też nadzienie z dodatkiem szpinaku - do twarogu (w proporcji 1:1) dodajemy zamiast ziół drobno posiekany szpinak (ugotowany lub rozmrożony i porządnie odciśnięty z wody) oraz jajko. Po odcedzeniu polej tortellini stopionym masłem, posyp parmezanem i ewentualnie gałką muszkatołową. Do rozgrzewanego na patelni masła można wrzucić kilka listków szałwii (albo łyżkę szałwii suszonej).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy