Przepis na: Pierogi z serem po w³osku (tortellini)

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( ga³ka muszkata³owa ,jajka ,m±ka ,olej ,oliwa ,parmezan ,pieprz ,sól ,woda,twaróg ,zio³a ,¿ó³ty ser ):

  • ciasto: 2 szklanki m±ki
  • 1 jajko
  • 3 ³y¿ki oliwy lub oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
    nadzienie: 30 dag twarogu
  • 6 ³y¿ek tartego parmezanu (lub innego twardego
  • ¿ó³tego sera) - niekoniecznie
  • 2 ³y¿ki drobno posiekanych ¶wie¿ych zió³ lub 2 ³y¿eczki suszonych (niekoniecznie)
  • ga³ka muszkato³owa
  • sól i pieprz

Przepis:

Pierogi z serem po w³osku (tortellini)
Rozgnieæ twaróg z przyprawami i czê¶ci± parmezanu. 1-2 ³y¿ki zostaw do posypania pierogów ju¿ po ugotowaniu. Przygotuj ciasto, odrywaj kawa³ki i cienko wa³kuj. Wykrawaj kr±¿ki kieliszkiem lub ma³± szklaneczk±. Po na³o¿eniu nadzienia sk³adaj je na pó³, mocno zlepiaj, a koñce pó³ksiê¿yców ³±cz ze sob±, tak jak robi siê wigilijne uszka. Pyszne jest te¿ nadzienie z dodatkiem szpinaku - do twarogu (w proporcji 1:1) dodajemy zamiast zió³ drobno posiekany szpinak (ugotowany lub rozmro¿ony i porz±dnie odci¶niêty z wody) oraz jajko. Po odcedzeniu polej tortellini stopionym mas³em, posyp parmezanem i ewentualnie ga³k± muszkato³ow±. Do rozgrzewanego na patelni mas³a mo¿na wrzuciæ kilka listków sza³wii (albo ³y¿kê sza³wii suszonej).

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy