Przepis na: Pierogi z jagodami

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,jagody ,jajka ,masło ,mąka ,olej ,sól ,śmietana ,woda ):

  • ciasto: 2 szklanki mąki
  • jajko
  • pół szklanki wody
  • łyżka oleju (niekoniecznie)
  • półtorej szklanki czarnych jagód
  • sól
  • roztopione masło lub śmietana do polania
  • cukier

Przepis:

Pierogi z jagodami
Z mąki, jajka oleju i wody zagnieć gładkie i nie za twarde ciasto. Rozwałkuj je dość cienko, po czym wykrawaj szklanką lub kubkiem krążki. Na każdy nałóż łyżeczkę jagód, następnie dokładnie zlep. Pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i mieszaj, by nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty, następnie wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek. Podawaj na ciepło, polane stopionym masłem lub śmietaną oraz posypane cukrem. Jeśli chcesz podać pierogi na zimno, lepiej nie dodawaj do ciasta jajka (będzie wtedy mniej twarde). Poza tym, prosto z wrzątku trzeba wrzucić je na chwilę do miski z zimną wodą, by się nie pozlepiały, a następnie, już przestudzone i osączone, wyłożyć na półmisek i posypać cukrem. Na talerzach można polać pierogi śmietaną.

Pierogi z jagodami - Zdjęcia

Pierogi z jagodami - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu