Przepis na: Pierogi leniwe (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , masło , mąka ryżowa , mąka ziemniaczana , sól , twaróg , ziemniaki ):

  • 40 dag twarogu bez grudek
  • 15 dag ugotowanych
  • dokładnie rozgniecionych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • mąka ryżowa do posypania blatu
  • do polania: 3 łyżki masła

Przepis:

Pierogi leniwe (bez glutenu)
Utrzyj twaróg z żółtkami, solą, ziemniakami i mąką ziemniaczaną. Na koniec domieszaj ubitą pianę. Gotowe ciasto formuj na posypanym mąką blacie w spłaszczone wałki, które następnie pokrój na skośne kluski. Pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj je łyżką cedzakową do salaterki. Polej stopionym masłem zmieszanym ze zrumienioną bułeczką. Danie można jeść na słodko (można je polać dodatkowo osłodzoną śmietaną) lub na słono.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Pierogi leniwe (bez glutenu)

    Fajny przepis, tylko szkoda że zamiost twarożku nie można podać czegoś innego,bo moje dziecko ma skazę białkową.

Zobacz inne przepisy