Przepis na: Pierogi leniwe (bez glutenu)

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( jajka ,mas³o ,m±ka ry¿owa ,m±ka ziemniaczana ,sól ,twaróg ,ziemniaki ):

  • 40 dag twarogu bez grudek
  • 15 dag ugotowanych
  • dok³adnie rozgniecionych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 4 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej
  • sól
  • m±ka ry¿owa do posypania blatu
  • do polania: 3 ³y¿ki mas³a

Przepis:

Pierogi leniwe (bez glutenu)
Utrzyj twaróg z ¿ó³tkami, sol±, ziemniakami i m±k± ziemniaczan±. Na koniec domieszaj ubit± pianê. Gotowe ciasto formuj na posypanym m±k± blacie w sp³aszczone wa³ki, które nastêpnie pokrój na sko¶ne kluski. Pierogi wrzucaj partiami na wrz±c±, osolon± wodê. Gdy wyp³yn± na wierzch, wyjmuj je ³y¿k± cedzakow± do salaterki. Polej stopionym mas³em zmieszanym ze zrumienion± bu³eczk±. Danie mo¿na je¶æ na s³odko (mo¿na je polaæ dodatkowo os³odzon± ¶mietan±) lub na s³ono.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu
  • Pierogi leniwe (bez glutenu)

    Fajny przepis, tylko szkoda ¿e zamiost twaro¿ku nie mo¿na podaæ czego¶ innego,bo moje dziecko ma skazê bia³kow±.

Zobacz inne przepisy