Przepis na: Pierogi leniwe - wersja smażona (małdrzyki)

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , mąka , mąka , olej , sól , twaróg ):

  • 50 dag twarogu
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Przepis:

Pierogi leniwe - wersja smażona (małdrzyki)
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z serem i odrobiną soli na jednolitą masę (możesz ewentualnie dodać dwie łyżki masła). Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z masą serowo-żółtkową oraz dosypywaną stopniowo mąką. Możesz rozmieszać masę z całymi jajkami. Pierogi będą wtedy mniej pulchne, ale też się udadzą. Z ciasta formuj małe placuszki, obtaczaj w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumienią. Podawaj na słodko (ze śmietaną i cukrem albo z syropem owocowym) lub na słono.
Małdrzyki można też przyrządzić w wersji bezglutenowej: mąkę pszenną zastępujemy dwiema-trzema łyżkami mąki ziemniaczanej, a placuszki obtaczamy w mące ryżowej albo kładziemy od razu łyżką na rozgrzany olej.

Zobacz inne przepisy