Przepis na: Pierogi leniwe - wersja smażona (małdrzyki)
Zgłoś błąd
- 50 dag twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Przepis:
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z serem i odrobiną soli na jednolitą masę (możesz ewentualnie dodać dwie łyżki masła). Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z masą serowo-żółtkową oraz dosypywaną stopniowo mąką. Możesz rozmieszać masę z całymi jajkami. Pierogi będą wtedy mniej pulchne, ale też się udadzą. Z ciasta formuj małe placuszki, obtaczaj w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumienią. Podawaj na słodko (ze śmietaną i cukrem albo z syropem owocowym) lub na słono.
Małdrzyki można też przyrządzić w wersji bezglutenowej: mąkę pszenną zastępujemy dwiema-trzema łyżkami mąki ziemniaczanej, a placuszki obtaczamy w mące ryżowej albo kładziemy od razu łyżką na rozgrzany olej.