Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi leniwe - wersja podstawowa
Składniki( bułka tarta ,jajka ,masło ,mąka ,mąka ,sól ,twaróg ):
- 50 dag twarogu bez grudek
- 3 jajka
- szklanka mąki
- sól
- mąka do posypania blatu
- do polania: 3 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
Przepis:

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z serem i odrobiną soli na jednolitą masę (możesz ewentualnie dodać dwie łyżki masła). Białka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z masą serowo-żółtkową oraz dosypywaną stopniowo mąką. Możesz rozmieszać masę z całymi jajkami. Pierogi będą wtedy mniej pulchne, ale też się udadzą. Gotowe ciasto formuj na posypanym mąką blacie w spłaszczone wałki, które następnie pokrój na skośne kluski. Pierogi wrzucaj partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj je łyżką cedzakową do salaterki. Polej stopionym masłem zmieszanym ze zrumienioną bułeczką. Danie można jeść na słodko (można je polać dodatkowo osłodzoną śmietaną) lub na słono.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Pierogi leniwe - wersja podstawowa
zgadzam się z czyjąś wypowiedzią przepis jest oki ,ale mąki trzeba troche więcej niż szl.ok. 1,5 szklanki i będzie dobrze!
-
Pierogi leniwe - wersja podstawowa
Rzeczywiście, ciasto się lepi jak diabli, a jak dosypałam więcej mąki, po ugotowaniu zrobiły się niezjadliwe. Ale i tak zjadłam, bo byłam głodna.
-
Pierogi leniwe - wersja podstawowa
Przepis dobry ale brakuje jednego, niezbędnego wg mnie składnika - cukru. Leniwe muszą być na słodko, inaczej są bez smaku. Kto myśli inaczej? :-)
-
Re: Pierogi leniwe - wersja podstawowa
ciekawa jestem tylko jakiej wielkosci szklanki ma ta pani bo ciasto wychodzi tak lejące i lepkie ze zycze powodzenia w formowaniu pierogow...
-
Re: Pierogi leniwe - wersja podstawowa
lepiej posypac cukrem jak sa juz ugotwane