Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi leniwe - wersja podstawowa
Sk³adniki( bu³ka tarta ,jajka ,mas³o ,m±ka ,m±ka ,sól ,twaróg ):
- 50 dag twarogu bez grudek
- 3 jajka
- szklanka m±ki
- sól
- m±ka do posypania blatu
- do polania: 3 ³y¿ki mas³a
- 2 ³y¿ki tartej bu³ki
Przepis:

¯ó³tka oddziel od bia³ek i utrzyj z serem i odrobin± soli na jednolit± masê (mo¿esz ewentualnie dodaæ dwie ³y¿ki mas³a). Bia³ka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z mas± serowo-¿ó³tkow± oraz dosypywan± stopniowo m±k±. Mo¿esz rozmieszaæ masê z ca³ymi jajkami. Pierogi bêd± wtedy mniej pulchne, ale te¿ siê udadz±. Gotowe ciasto formuj na posypanym m±k± blacie w sp³aszczone wa³ki, które nastêpnie pokrój na sko¶ne kluski. Pierogi wrzucaj partiami na wrz±c±, osolon± wodê. Gdy wyp³yn± na wierzch, wyjmuj je ³y¿k± cedzakow± do salaterki. Polej stopionym mas³em zmieszanym ze zrumienion± bu³eczk±. Danie mo¿na je¶æ na s³odko (mo¿na je polaæ dodatkowo os³odzon± ¶mietan±) lub na s³ono.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Pierogi leniwe - wersja podstawowa
zgadzam siê z czyj±¶ wypowiedzi± przepis jest oki ,ale m±ki trzeba troche wiêcej ni¿ szl.ok. 1,5 szklanki i bêdzie dobrze!
-
Pierogi leniwe - wersja podstawowa
Rzeczywi¶cie, ciasto siê lepi jak diabli, a jak dosypa³am wiêcej m±ki, po ugotowaniu zrobi³y siê niezjadliwe. Ale i tak zjad³am, bo by³am g³odna.
-
Pierogi leniwe - wersja podstawowa
Przepis dobry ale brakuje jednego, niezbêdnego wg mnie sk³adnika - cukru. Leniwe musz± byæ na s³odko, inaczej s± bez smaku. Kto my¶li inaczej? :-)
-
Re: Pierogi leniwe - wersja podstawowa
ciekawa jestem tylko jakiej wielkosci szklanki ma ta pani bo ciasto wychodzi tak lej±ce i lepkie ze zycze powodzenia w formowaniu pierogow...
-
Re: Pierogi leniwe - wersja podstawowa
lepiej posypac cukrem jak sa juz ugotwane