Przepis na: Pierogi leniwe - wersja podstawowa

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( bu³ka tarta ,jajka ,mas³o ,m±ka ,m±ka ,sól ,twaróg ):

  • 50 dag twarogu bez grudek
  • 3 jajka
  • szklanka m±ki
  • sól
  • m±ka do posypania blatu
  • do polania: 3 ³y¿ki mas³a
  • 2 ³y¿ki tartej bu³ki

Przepis:

Pierogi leniwe - wersja podstawowa
¯ó³tka oddziel od bia³ek i utrzyj z serem i odrobin± soli na jednolit± masê (mo¿esz ewentualnie dodaæ dwie ³y¿ki mas³a). Bia³ka ubij na sztywno, wymieszaj delikatnie z mas± serowo-¿ó³tkow± oraz dosypywan± stopniowo m±k±. Mo¿esz rozmieszaæ masê z ca³ymi jajkami. Pierogi bêd± wtedy mniej pulchne, ale te¿ siê udadz±. Gotowe ciasto formuj na posypanym m±k± blacie w sp³aszczone wa³ki, które nastêpnie pokrój na sko¶ne kluski. Pierogi wrzucaj partiami na wrz±c±, osolon± wodê. Gdy wyp³yn± na wierzch, wyjmuj je ³y¿k± cedzakow± do salaterki. Polej stopionym mas³em zmieszanym ze zrumienion± bu³eczk±. Danie mo¿na je¶æ na s³odko (mo¿na je polaæ dodatkowo os³odzon± ¶mietan±) lub na s³ono.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy