Przepis na: Pierogi leniwe
Zgłoś błąd
- 50 dag twarogu
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
do polania: 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki tartej bułki
Przepis:
Ser wymieszaj z żółtkami, mąką i solą, dodaj pianę z białek. W rondlu zagotuj osoloną wodę. Odrywaj kawałki ciasta i na oprószonym mąką blacie uformuj z nich wałeczki, spłaszczaj je i tnij na niewielkie romby. Gdyby ciasto było za rzadkie, dosyp więcej mąki. Leniwe można też zrobić z serka homogenizowanego. Wtedy nie rozdzielaj jajek, tylko wszystko razem szybko wymieszaj w misce, a następnie kładź masę na osolony wrzątek łyżką. Po ugotowaniu polej stopionym masłem lub masłem ze zrumienioną tartą bułką. Można też podawać leniwe ze śmietaną i cukrem, a nawet na słono. Leniwe można też przygotować w wersji bezglutenowej: bierzemy wtedy mniej sera (40 dag) i jedno jajko zamiast trzech, a mąkę zastępujemy: 2 średnimi ziemniakami, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 10 łyżkami mąki ryżowej.