Przepis na: Pierogi bia³oruskie (bezglutenowe)

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( jajka ,kasza ,mas³o ,m±ka gryczana ,olej ,sól ,sól ,twaróg ,ziemniaki ):

  • ciasto: 2 szklanki m±ki gryczanej (ja biorê kaszê i mielê j± w m³ynku do kawy)
  • 2 ³y¿ki mas³a
  • 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól
    nadzienie: 40 dag twarogu
  • sól
  • olej do sma¿enia

Przepis:

Pierogi bia³oruskie (bezglutenowe)
W rondlu zagotuj szklankê osolonej wody. Do wrz±tku dodaj mas³o i m±kê gryczan±, zamieszaj i odstaw z ognia. Do gryczanej masy dodaj ziemniaki i jajka. Zagnieæ ciasto. Rozgrzej olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywaj kawa³ki wielko¶ci kurzego jaja, rozp³aszczaj je na d³oni mo¿liwie cienko. Na ¶rodek placuszka po³ó¿ ³y¿eczkê twarogu. Z³ó¿ na pó³ i zlepiaj brzegi (jak przy robieniu zwyk³ych pierogów). Pierogi sma¿ z obu stron, tak by siê lekko zrumieni³y. Podawaj prosto z patelni. Mo¿na je na talerzu polaæ ¶mietan±.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy