Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierogi bia³oruskie (bezglutenowe)
Sk³adniki( jajka ,kasza ,mas³o ,m±ka gryczana ,olej ,sól ,sól ,twaróg ,ziemniaki ):
- ciasto: 2 szklanki m±ki gryczanej (ja biorê kaszê i mielê j± w m³ynku do kawy)
- 2 ³y¿ki mas³a
- 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
- 2 jajka
- sól
nadzienie: 40 dag twarogu - sól
- olej do sma¿enia
Przepis:

W rondlu zagotuj szklankê osolonej wody. Do wrz±tku dodaj mas³o i m±kê gryczan±, zamieszaj i odstaw z ognia. Do gryczanej masy dodaj ziemniaki i jajka. Zagnieæ ciasto. Rozgrzej olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywaj kawa³ki wielko¶ci kurzego jaja, rozp³aszczaj je na d³oni mo¿liwie cienko. Na ¶rodek placuszka po³ó¿ ³y¿eczkê twarogu. Z³ó¿ na pó³ i zlepiaj brzegi (jak przy robieniu zwyk³ych pierogów). Pierogi sma¿ z obu stron, tak by siê lekko zrumieni³y. Podawaj prosto z patelni. Mo¿na je na talerzu polaæ ¶mietan±.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu-
Pierogi bia³oruskie (bezglutenowe)
pyszne. polecam