Przepis na: Pierogi białoruskie (bezglutenowe)

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , kasza , masło , mąka gryczana , olej , sól , sól , twaróg , ziemniaki ):

  • ciasto: 2 szklanki mąki gryczanej (ja biorę kaszę i mielę ją w młynku do kawy)
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 ugotowane i rozgniecione ziemniaki
  • 2 jajka
  • sól
    nadzienie: 40 dag twarogu
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis:

Pierogi białoruskie (bezglutenowe)
W rondlu zagotuj szklankę osolonej wody. Do wrzątku dodaj masło i mąkę gryczaną, zamieszaj i odstaw z ognia. Do gryczanej masy dodaj ziemniaki i jajka. Zagnieć ciasto. Rozgrzej olej na patelni. Z gryczanego ciasta odrywaj kawałki wielkości kurzego jaja, rozpłaszczaj je na dłoni możliwie cienko. Na środek placuszka połóż łyżeczkę twarogu. Złóż na pół i zlepiaj brzegi (jak przy robieniu zwykłych pierogów). Pierogi smaż z obu stron, tak by się lekko zrumieniły. Podawaj prosto z patelni. Można je na talerzu polać śmietaną.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy