Przepis na: Piernik

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , cukier puder , jajka , jajka przepiórcze , margaryna , mąka , miód , soda ):

  • 40 dag mąki niskobiałkowej
  • 8 dag margaryny bezmlecznej
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag sztucznego miodu
  • 10 jajeczek przepiórczych (białka i żółtka osobno)
  • płaska łyżeczka sody
  • 3-4 łyżeczki cukru

Przepis:

Piernik
Z cukru przygotuj karmel - wsyp na patelnię, zrumień, dolej trochę gorącej wody i zagotuj. Miód rozpuść i ostudź. Tłuszcz utrzyj z żółtkami, dodaj cukier puder, miód, karmel i mąkę. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz przez godzinę w temperaturze 180° C.

Piernik - Zdjęcia

Piernik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Piernik

    Od lat piekę piernik staropolski. Co roku dzieci już na długo przed robieniem ciasta upewniają się, czy aby nie zapomniałam. Nasze ciasto wczoraj powędrowało do piwnicy. Co roku piernik jedzie z nami do Polski na święta :-)

  • Re: Piernik

    Piekę pierniki i pierniczki w przepisu Silje. Miałam właśnie dziś zrobić ciasto aby poleżało ale odkryłam , że nie kupiłam przyprawy do piernika i robota musi poczekać do jutra :) -- Na Halloween przebiorę się za okres. A potem spóźnię się i wszyscy będą się bali ;)

  • Re: Piernik

    Piekę od ponad 10 lat, hitem domowym jest piernik staropolski (po kilku początkowych wpadkach typu dodanie miodu spadziowego ?). Piernik staropolski i pierniczki z tego ciasta są co roku, a pozostałe się zmieniają. Dzieci do tego stopnia uwielbiają pierniki, że nasz każdy pobyt w Polsce oznacza

  • Re: Piernik

    Moja tesciowa bedzie piekla piernik toskanski z przepisu E.Wachowicz. Juz nie moge sie doczekac.

  • Re: Ciasto na piernika:)

    Ciasto na piernik już od jakichś 2 tygodni czeka w piwnicy. Zwykle używam miodu wielokwiatowego, bo taki mi najbardziej do piernika pasuje.

  • Re: Ciasto na piernika:)

    Też mam taki przepis i kilka razy ten piernik robiłam. Dobry jest, ale piernik staropolski jakoś bardziej mi smakuje. No i wychodzi go więcej, więc na święta w naszej rodzinie bardziej się nadaje ?

  • Re: Ciasto na piernika:)

    Ja mam przepis, w którym ciasto robi się przed włożeniem do piekarnika. Za to dobrze jak już upieczony piernik dobrze jak tydzień poleży. Kilka osób z forum miało okazję jeść ten piernik i twierdzą, że dobry :D.

  • Re: Piernik

    A ja lubię piernik właśnie za to, że robi się go etapami. Najpierw trochę zabawy z ciastem, a potem zapominam o nim na co najmniej miesiąc. Jak już jest czas piec ciasta na święta, to wyciągam gotowe ciasto, wałkuję i już.

Zobacz inne przepisy