Przepis na: Piernik

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier puder ,jajka ,jajka przepiórcze ,margaryna ,mąka ,miód ,soda ):

  • 40 dag mąki niskobiałkowej
  • 8 dag margaryny bezmlecznej
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag sztucznego miodu
  • 10 jajeczek przepiórczych (białka i żółtka osobno)
  • płaska łyżeczka sody
  • 3-4 łyżeczki cukru

Przepis:

Piernik
Z cukru przygotuj karmel - wsyp na patelnię, zrumień, dolej trochę gorącej wody i zagotuj. Miód rozpuść i ostudź. Tłuszcz utrzyj z żółtkami, dodaj cukier puder, miód, karmel i mąkę. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj. Piecz przez godzinę w temperaturze 180° C.

Piernik - Zdjęcia

Piernik - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: piernik i cisto z jablkami

    Ale smakowitosci. Zgapie Kendo pomysl na pierników. Robie z jablkami czyli takie polaczenie dwoch ciast.

  • Re: piernik i cisto z jablkami

    Kendo, ale narobilas mi smaku wlasnie na piernik, juz od kilku dni tesknie za tym smakiem. Jablkowe ciasto tez ladnie sie prezentuje i pewnie rownie dobrze smakuje. -- Serce miej otwarte dla wszystkich, zaufaj niewielu W. Shakespeare

  • Re: piernik i cisto z jablkami

    tak juz mi sie chcialo wlasnych wypiekow, ze dzis upieklam miekki piernik i ciasto z jablkami.. ciasto z jablkami pozniej cykne fotke, siedzi jeszcze w piekarniku -- * https://forum.gazeta.pl/forum/f,11086,Vistula.html Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona

  • Re: piernik i cisto z jablkami

    ciesze sie,ze moglam zainspiroac wypiekami, ciasta sie udaly smakowo, do piernika dalam usiekane orzechy wloskie, na jablka posypalam tez orzechamiusiekanymi, pozniej cynamone i na koncu cukrem, w tej kolejnosci posypka lepiej smakuje, cukier topiac sie wize cynamon z orzechem i jablkiem

  • Re: legendarne pierniki Silije

    wszystkie pierniki z miodem są twarde. prawa fizyki. wystarczy wsadzić pokrojone jabłka (albo wyjechać z nimi do Anglii) i cudownie robią się miękkie. tyle lat na tym forum wałkujecie temat pierników i tego nie wiecie.

  • legendarne pierniki Silije

    ciekawa jestem, co by wyszło z tego ciasta bez leżakowania? ktoś próbował? w ogóle jak smakują te pierniki, różnią się od tych nieleżakujących?

  • Re: legendarne pierniki Silije

    Robiłam bez leżakowania. Prawdę mówiąc to one niczym się dla mnie nie różnią od tych innych. Chyba. Poza tym ja nie cierpię miękkich pierników, lubię takie twarde do pochrupania. Ostatnio robię tylko z przepisu Pierniki II z Moich Wypieków. I dla mnie to one są od razu do jedzenia.

  • Re: Piernik staropolski - już czas!

    Czas na piernik dojrzewający. To ten wątek sto lat temu rozbudził tradycje. A teraz królują blogi np. www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski

Zobacz inne przepisy