Przepis na: Pierniczki całuski
Zgłoś błąd
- 15 dag miodu (naturalnego lub sztucznego)
- 15 dag cukru
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej
- 2 szklanki mąki
- 1-3 łyżek masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- olej i mąka do blachy lub specjalny pergamin do jej wyłożenia
Przepis:
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj blachę. Miód zagotuj w rondlu z cukrem i przyprawami. Po lekkim przestudzeniu wlej do mąki. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest za rzadkie i lepi się do rąk, dosyp nieco mąki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Kubeczkiem lub foremką wykrawaj różne kształty, ułóż je na blasze. Piecz 10-15 minut. Pierniczki można przed upieczeniem posmarować żółtkiem lub jajkiem albo, po upieczeniu, polukrować. Pierniczki po ostygnięciu są twarde, ale po kilku dniach kruszeją i długo zachowują świeżość.