Przepis na: Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)

Zg³o¶ b³±d

Sk³adniki( cukier ,m±ka ,m±ka bezglutenowa ,m±ka kukurydziana ,olej ,olej ,soda ,woda ,woda ):

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki m±ki bezglutenowej niskobia³kowej z czerwon± kartk±
  • z piekarni Przekre¶lony K³os lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
  • ³y¿ka m±ki gryczanej
  • 1/2 ³y¿eczki sody
  • 3 ³y¿ki oleju
  • olej do wysmarowania blachy (ok. 1 ³y¿ki)
  • 1-3 ³y¿ki wody

Przepis:

Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)
Cukier wsyp na patelniê, rozpu¶æ i podgrzewaj, a¿ bêdzie ciemnobr±zowy. Zestaw patelniê z ognia i zalej karmel szklank± wody. Podgrzewaj, mieszaj±c, a¿ ca³y cukier siê rozpu¶ci. Odstaw do przestygniêcia. M±kê pomieszaj z sod± i dodaj do ciep³ego p³ynu. Zagnieæ ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno byæ gêste. Urwij kawa³ek ciasta, zrób z niego kulkê i rozgnieæ w rêku. Masa powinna byæ g³adka. Je¶li pêka, dodaj trochê wody, a¿ uzyskasz po¿±dany efekt. Wycinaj za pomoc± foremek dowolne kszta³ty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wy³±cz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki mo¿esz polukrowaæ.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiaj± siê automatycznie i nie musz± dotyczyæ opisywanego obiektu