Przepis na: Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , mąka , mąka bezglutenowa , mąka kukurydziana , olej , olej , soda , woda , woda ):

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
  • z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
  • łyżka mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
  • 1-3 łyżki wody

Przepis:

Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)
Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy