Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)
Składniki( cukier ,mąka ,mąka bezglutenowa ,mąka kukurydziana ,olej ,olej ,soda ,woda ,woda ):
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki bezglutenowej niskobiałkowej z czerwoną kartką
- z piekarni Przekreślony Kłos lub mieszanki na bazie skrobi kukurydzianej
- łyżka mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki oleju
- olej do wysmarowania blachy (ok. 1 łyżki)
- 1-3 łyżki wody
Przepis:
Cukier wsyp na patelnię, rozpuść i podgrzewaj, aż będzie ciemnobrązowy. Zestaw patelnię z ognia i zalej karmel szklanką wody. Podgrzewaj, mieszając, aż cały cukier się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia. Mąkę pomieszaj z sodą i dodaj do ciepłego płynu. Zagnieć ciasto, dodaj olej i dalej wyrabiaj. Ciasto powinno być gęste. Urwij kawałek ciasta, zrób z niego kulkę i rozgnieć w ręku. Masa powinna być gładka. Jeśli pęka, dodaj trochę wody, aż uzyskasz pożądany efekt. Wycinaj za pomocą foremek dowolne kształty. Piecz w temperaturze 250°C przez 10-15 min. Wyłącz piecyk i zostaw w nim ciasteczka na 5 min, potem wyjmij. Pierniczki możesz polukrować.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)
jak już uda się je ugryźć- to są całkiem niezłe-moja córcia je uwielbia.Robiłam 3 razy- za każdym wychodziły bardziej miękkie- wiec jest nadzieja dla bezzębnych...;0)
-
Re: Pierniczki (bez mleka, jajek, glutenu)
jak robiłaś, żeby były bardziej miękkie ? czego więcej? ja będę próbować pierwszy raz