Przepis na: Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym

Zgłoś błąd

Składniki( bułka tarta , cebula , feta , gałka muszkatałowa , jajka , jajka , jajka , jajka , masło , mąka , mleko , olej , olej , sól , sól , szpinak , woda ):

  • farsz: pół kg świeżego szpinaku
  • drobno posiekana cebula
  • 15 dag sera feta (ew. twarogu)
  • szklanka mleka
  • jajko
  • szklanka bułki tartej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej do smażenia
    ciasto: 2 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • jajko
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • rozbełtane jajko lub białko do posmarowania pierożków
  • olej do natłuszczenia blachy

Przepis:

Pieczone pierożki z nadzieniem szpinakowym
Przygotowanie farszu: szpinak oczyść, sparz, osącz, drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj szpinak, przez kilka minut razem podgrzewaj. Zdejmij z ognia. Ser pokrusz (nie rozcieraj go na gładką masę). Jajko rozbełtaj z mlekiem, po czym wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą wymieszaj. Dopraw gałką i solą.
Pieczenie: nagrzej piekarnik do 175 st. C. Przygotuj blachę. Masło posiekaj z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj dużym kubkiem krążki o średnicy ok. 8 cm lub pokrój ciasto na kwadraty. Na każdy krążek lub kwadrat nałóż łyżeczką farsz, po czym złóż go na pół, zlep brzegi. Posmaruj jajkiem lub białkiem. Piecz ok. 30 minut. Pierożki najsmaczniejsze są ciepłe (zimne można odgrzać). Uwagi: Pracę nad pierożkami można rozłożyć w czasie - ciasto może (a nawet mu to służy) poczekać w lodówce kilka godzin, dzień albo i dłużej. Świeży szpinak można zastąpić mrożonym, którego używa się dwukrotnie mniej. Trzeba tylko pamiętać, by po odmrożeniu odlać z niego płyn, ewentualnie odparować go przy podgrzewaniu szpinaku z cebulą. Farszem tym możemy nadziewać też całe płaty ciasta albo naleśniki. Poza tym, zamiast proponowanego ciasta, można posłużyć się innym - kruchym, krucho-drożdżowym, drożdżowym czy półfrancuskim.

Zobacz inne przepisy