Przepis na: Pieczone jabłka
Zgłoś błąd
- 2 słodkie jabłka
- 120 ml soku jabłkowego lub wody
- 2 łyżeczki cukru pudru
- szczypta cynamonu w proszku
- odrobina masła
Przepis:
Jabłek nie kroimy i nie obieramy - wykrawamy z nich tylko gniazda nasienne, a skórkę nakłuwamy widelcem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i oblewamy sokiem. Do wnętrza jabłka wsypujemy łyżeczkę cukru pudru, a z wierzchu oprószamy cynamonem i kładziemy odrobinę masła. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. (Jeżeli na drugie jabłko ma ochotę mama, może zamiast cukru wsypać do środka łyżkę rodzynek). Dzieciom, które jeszcze nie umieją gryźć, podajemy pulpę jabłkową skrobaną łyżeczką (z odrobiną soku), większym - w kawałeczkch.