Przepis na: Pieczeń wieprzowa na zimno

Zgłoś błąd

Składniki( cytryna , czosnek , kminek , listek laurowy , majeranek , masło , miód , schab , sól , szałwia , wieprzowina ):

  • 80 dag schabu bez kości lub wieprzowiny ?od szynki?
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki szałwi lub kminku
  • sok z 1 cytryny
  • listek laurowy
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • żaroodporne naczynie z pokrywką (jeśli nie ma pokrywki
  • możesz je przykryć folią aluminiową)

Przepis:

Pieczeń wieprzowa na zimno
Mięso umyj, posmaruj zmiażdżonym czosnkiem, posól, posyp przyprawami, polej sokiem z połówki cytryny i wstaw do lodówki na godzinę albo dłużej (może być na całą noc). Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, na wierzch wrzuć kawałeczki masła, polej miodem i pokrop sokiem z drugiej połowy cytryny. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Możesz jeszcze obłożyć mięso obranymi i lekko posolonymi ćwiartkami jabłek. Po 30 minutach na wszelki wypadek zajrzyj do pieczeni. Jeśli okaże się, że płyn wyparował, wlej nieco wody, ponownie przykryj i piecz dalej. Po godzinie odkryj pieczeń, by się przyrumieniła z wierzchu. Polej ją lekko wodą i trzymaj w piekarniku jeszcze jakieś 20 minut. Na piknik zabierzesz ją na zimno, ale na rodzinny obiad możesz podać gorącą.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: kuchnia austriacka

    - chleb wiejski ze smalcem - schweinebraten - pieczeń wieprzowa na zimno pokroja w plastry - verhackerts - pasta do smarowania chleba sporządzona ze zmielonych resztek kiełbasy i pieczeni Gdzie właściwie jesteś? Jesli tam, może lepiej spytaj tubylców. Jeśli tu - - 150 osób?!! - zamów jakiś

Zobacz inne przepisy