Przepis na: Pieczeń schabowa lakierowana

Zgłoś błąd

Składniki( cukier , olej , pieprz , rodzynki , schab , sos sojowy , sól , cynamon , gałka muszkatałowa , goździki , imbir , miód ):

  • ok.1.5 kg schabu z kością
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka goździków
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
    płyn do lakierowania: 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Przepis:

Pieczeń schabowa lakierowana
Mięso (z pozostawioną warstwą tłuszczu) natrzyj sosem sojowym, solą i sproszkowanymi przyprawami korzennymi. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i odstaw w chłodne miejsce na godzinę lub dłużej. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Obrumień schab ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju, ułóż tłuszczem do w żaroodpornym naczyniu (słoniną do dołu), polej szklanką wody i wstaw do piekarnika. Po półgodzinie mięso przekręć, zmniejsz nieco ogień. Przygotuj płyn do lakierowania: w kubeczku wymieszaj 3 łyżki wody z cukrem i miodem. Posmaruj tym mięso, skrapiając je jednocześnie sosem z pieczenia. Czynność tę powtarzaj co 15 minut do końca pieczenia (co najmniej przez godzinę). Pod koniec posyp schab namoczonymi wcześniej rodzynkami.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy