Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pieczeń schabowa lakierowana
Składniki( cukier ,olej ,pieprz ,rodzynki ,schab ,sos sojowy ,sól ,cynamon ,gałka muszkatałowa ,goździki ,imbir ,miód ):
- ok.1.5 kg schabu z kością
- 4 łyżki sosu sojowego
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka goździków
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
płyn do lakierowania: 3 łyżki płynnego miodu - 3 łyżki cukru
- garść rodzynek
- 3 łyżki oleju do smażenia
Przepis:

Mięso (z pozostawioną warstwą tłuszczu) natrzyj sosem sojowym, solą i sproszkowanymi przyprawami korzennymi. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i odstaw w chłodne miejsce na godzinę lub dłużej. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Obrumień schab ze wszystkich stron na rozgrzanym na patelni oleju, ułóż tłuszczem do w żaroodpornym naczyniu (słoniną do dołu), polej szklanką wody i wstaw do piekarnika. Po półgodzinie mięso przekręć, zmniejsz nieco ogień. Przygotuj płyn do lakierowania: w kubeczku wymieszaj 3 łyżki wody z cukrem i miodem. Posmaruj tym mięso, skrapiając je jednocześnie sosem z pieczenia. Czynność tę powtarzaj co 15 minut do końca pieczenia (co najmniej przez godzinę). Pod koniec posyp schab namoczonymi wcześniej rodzynkami.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Pieczeń schabowa lakierowana
pieczeń lakierowana - czyta się przepysznie