Przepis na: Pieczeń cielęca

Zgłoś błąd

Składniki( bułka , cielęcina , cielęcina , gałka muszkatałowa , jajka , masło , mleko , sok ananasowy , sól ):

  • półkilogramowy płat
  • zadniej cielęciny
  • pół kilogram chudej
  • mielonej cielęciny
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • gałka muszkatołowa (mielona)
  • sól
  • masło kajzerka namoczona w mleku
  • jajo

Przepis:

Pieczeń cielęca
Cielęcinę pobić tłuczkiem z obu stron, skropić sokiem ananasowym i odstawić na 20 min. Mięso mielone doprawić solą i gałką, dodać zmieloną bułkę i jajo, a potem dokładnie wymieszać. Mięso zawinąć w płat cielęciny i obwiązać sznurkiem. Obłożyć kawałkami masła, zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w temp. 200 C.
Przygotowanie 20 minut.

Pieczeń cielęca - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    PIECZEŃ CIELĘCA Z ROŻNA rożna. Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    PIECZEŃ CIELĘCA Z ROŻNA rożna. Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    SZNYCLE CIELĘCE PO CESARSKU Ukroić cienkie sznycle z pieczeni cielęcej, rozbić je pałką, naszpikować słoniną, posolić, otarzać w mące i obrumienić na rozpalonem maśle Potem w rądelku zalać je ćwierć litrem kwaśnej śmietany rozbitej z pół łyżeczką mąki, wcisnąć soku z cytryny, utrzeć trochę skórki

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    SZNYCLE CIELĘCE PO CESARSKU Ukroić cienkie sznycle z pieczeni cielęcej, rozbić je pałką, naszpikować słoniną, posolić, otarzać w mące i obrumienić na rozpalonem maśle Potem w rądelku zalać je ćwierć litrem kwaśnej śmietany rozbitej z pół łyżeczką mąki, wcisnąć soku z cytryny, utrzeć trochę skórki

  • Re: Na kożdym Targu, niy tym na Nikiszu

    Sprzedam pieczeń cielęcą Mnie takie dania nie kręcą -- :serce:

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsza pieczeń cielęca Chociaż mnie ona nie zachęca -- :serce:

  • Re: Odwódki

    Od pieczeni cielęcej W nosie mnie kręci -- :serce:

  • Re: A może wątek kulinarny X

    PIECZEŃ CIELĘCA ię k n ą cielęcą ćw ia rtk ę zbić m ocno i nam oczyć na godzinę w zim nej w odzie. P otem w yjąć, posolić i w godzinę po naso len iu rozpuścić A m ada- T ryum f w b ry tfan n ie i w łożyć do niej pieczeń, k ła d ą c na w ierzch k ilk a k aw ałk ó w A m ada- T ryum fu, a skoro

Zobacz inne przepisy