Przepis na: Pieczeń cielęca

Zgłoś błąd

Składniki( bułka ,cielęcina ,cielęcina ,gałka muszkatałowa ,jajka ,masło ,mleko ,sok ananasowy ,sól ):

  • półkilogramowy płat
  • zadniej cielęciny
  • pół kilogram chudej
  • mielonej cielęciny
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • gałka muszkatołowa (mielona)
  • sól
  • masło kajzerka namoczona w mleku
  • jajo

Przepis:

Pieczeń cielęca
Cielęcinę pobić tłuczkiem z obu stron, skropić sokiem ananasowym i odstawić na 20 min. Mięso mielone doprawić solą i gałką, dodać zmieloną bułkę i jajo, a potem dokładnie wymieszać. Mięso zawinąć w płat cielęciny i obwiązać sznurkiem. Obłożyć kawałkami masła, zawinąć w folię aluminiową i piec przez godzinę w temp. 200 C.
Przygotowanie 20 minut.

Pieczeń cielęca - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    Pieczeń cielęca. Chcąc otrzymać pieczeń delikatną, trzeba mięso 2?3 dni w domu przetrzymać. Łopatkę wypłukuje się nale życie i nieco tłucze, a skórkę nad kością stawową ściąga, aby^ była okazalszą. Potem topi się na brytfannie tłu stość nerkową lub w kostki krajaną słoninę, naciera pie czeń solą i

  • Re: A wegańskie wesele?

    skóry kiełbasy rozmaite zwierzyna: zając, cietrzew, głuszce, słomki, kaczki, pieczeń sarnia prosięta ze słodkim i gorzkim nadzieniem pieczeń cielęca jaja czerwone odgotowane ser świeży ze śmietaną i kminem, masło świeże baranek pieczony, kto zechce i to tyle taka była polska bogata kuchnia. biorąc pod

  • Pieczeń cielęca na dzień mamy

    Bardzo Was prosę o pomoc. Chciałam przygotować mamie pieczeń cielęca z okazji Dnia mamy i nie wiem z czym ja podać. Przepis na pieczeń mam taki...:" Na pieczeń wybieramy najdelikatniejszą część combra cielęcego od nerki po 5 żebro. Umytą i osuszoną cielęcinę skropić sokiem z cytryny, mocno

  • Re: Na kożdym Targu, niy tym na Nikiszu

    Sprzedam pieczeń cielęcą Mnie takie dania nie kręcą -- :serce:

  • Re: Lepieje na Święta

    Lepsza pieczeń cielęca Chociaż mnie ona nie zachęca -- :serce:

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    PIECZEŃ CIELĘCA Z ROŻNA rożna. Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    PIECZEŃ CIELĘCA Z ROŻNA rożna. Pieczeń cielęcą czyli tak zwany dyszek wymyć dobrze w zimnej wodzie, nasolić, skropić cytryną przez co mięso nabiera kruchości i zostawić niech poleży dwie godziny. Potem nadziać na rożen i piec przy mocnym ogniu, wolno obracając, aby się prędko zrumieniła. Polewać

  • Re: Odwódki

    Od pieczeni cielęcej W nosie mnie kręci -- :serce:

Zobacz inne przepisy