Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pieczeń barania po angielsku
Składniki( baranina ,cebula ,cukier ,czosnek ,listek laurowy ,marchewka ,olej ,olej ,pietruszka ,seler ,sól ,ziele angielskie ):
- kilogram mięsa baraniego bez kości (z udźca)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 3 łyżki oleju
- zaprawa z warzyw: cebula
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 liście laurowe
- kilka zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Przepis:
W przeddzień pieczenia mięso obierz z błon i nadmiaru tłuszczu. Przyrządź w misce zaprawę: umyte i oczyszczone warzywa pokrój na cienkie talarki, wymieszaj z pozostałymi składnikami zaprawy i wygniataj wszystko ręką tak długo, aż warzywa puszczą sok. Ułóż mięso w misce i natrzyj je zaprawą, obłóż warzywami. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Oczyść mięso z warzyw i przypraw (ale nie myj). Natrzyj solą i czosnkiem. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron, po czym przełóż wraz z tłuszczem z patelni do żaroodpornego naczynia. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika mniej więcej na godzinę. W trakcie pieczenia polewaj wytworzonym sosem i skrapiaj wodą. Mięso po upieczeniu powinno być wewnątrz lekko różowe, a przy nakłuciu wydzielać różowy sok. Baraninę tak przyrządzoną jeść można na gorąco lub na zimno. Jeśli podajemy ją na zimno, z powierzchni mięsa usunąć trzeba zakrzepły tłuszcz, a następnie tuż przed podaniem pokrajać pieczeń w poprzek włókien, nieco skośnie, na szerokie, cienkie plastry. Do pieczeni baraniej (i innych mięs) na zimno możemy podawać pikantne sosy, z majonezu wymieszanego z jogurtem i z dodatkami wedle upodobań: zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną drobno cebulką, szczypiorkiem, koperkiem lub natką. Sos można zabarwić na różowo keczupem, na zielono rozmrożonym szpinakiem, a doprawiać ulubionymi ziołami czy cytryną. Takie majonezowe sosy pasują też do jajek na twardo.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: kupilam udziec jagnięcy........i nie wiem czy
) www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=4813 Udziec barani po podhalańsku. pychotka.pl/pychotka/content/view/1007/57/ Udziec barani www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=53 Pieczeń barania