Przepis na: Pieczeń barania po angielsku

Zgłoś błąd

Składniki( baranina , cebula , cukier , czosnek , listek laurowy , marchewka , olej , olej , pietruszka , seler , sól , ziele angielskie ):

  • kilogram mięsa baraniego bez kości (z udźca)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 3 łyżki oleju
  • zaprawa z warzyw: cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka zmiażdżonych ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Przepis:

Pieczeń barania po angielsku
W przeddzień pieczenia mięso obierz z błon i nadmiaru tłuszczu. Przyrządź w misce zaprawę: umyte i oczyszczone warzywa pokrój na cienkie talarki, wymieszaj z pozostałymi składnikami zaprawy i wygniataj wszystko ręką tak długo, aż warzywa puszczą sok. Ułóż mięso w misce i natrzyj je zaprawą, obłóż warzywami. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Oczyść mięso z warzyw i przypraw (ale nie myj). Natrzyj solą i czosnkiem. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron, po czym przełóż wraz z tłuszczem z patelni do żaroodpornego naczynia. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika mniej więcej na godzinę. W trakcie pieczenia polewaj wytworzonym sosem i skrapiaj wodą. Mięso po upieczeniu powinno być wewnątrz lekko różowe, a przy nakłuciu wydzielać różowy sok. Baraninę tak przyrządzoną jeść można na gorąco lub na zimno. Jeśli podajemy ją na zimno, z powierzchni mięsa usunąć trzeba zakrzepły tłuszcz, a następnie tuż przed podaniem pokrajać pieczeń w poprzek włókien, nieco skośnie, na szerokie, cienkie plastry. Do pieczeni baraniej (i innych mięs) na zimno możemy podawać pikantne sosy, z majonezu wymieszanego z jogurtem i z dodatkami wedle upodobań: zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną drobno cebulką, szczypiorkiem, koperkiem lub natką. Sos można zabarwić na różowo keczupem, na zielono rozmrożonym szpinakiem, a doprawiać ulubionymi ziołami czy cytryną. Takie majonezowe sosy pasują też do jajek na twardo.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy