Przepis na: Pesto po polsku
Zgłoś błąd
- pęczek zielonej pietruszki lub 25 dag świeżego szpinaku
- 2 (lub więcej) ząbki czosnku
- pół szklanki mielonych włoskich orzechów (do pesto szpinakowego można ich nie używać)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ćwierć lub pół szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki śmietany
- sól
Przepis:
Pesto przygotowuje się z samych listków, bez łodyżek. Musi ich być tyle, żeby szczelnie wypełniły szklankę. Oczyszczone listki, zmiażdżony czosnek i orzechy zmiksuj (lub rozetrzyj) z niewielką ilością oliwy. Stopniowo dodawaj resztę oliwy i ser. Utrzyj na jednolitą papkę. Dodaj śmietanę, dopraw solą. Podawaj z makaronem, gotowanymi warzywami, pieczonym mięsem lub rybą albo z pieczywem. Do oryginalnego, włoskiego sosu używa się lisków bazylii oraz nasion sosny, czyli orzeszków piniowych.