Przepis na: Pesto po polsku

Zgłoś błąd

Składniki( czosnek , natka pietruszki , oliwa , orzechy włoskie , parmezan , sól , szpinak , śmietana ):

  • pęczek zielonej pietruszki lub 25 dag świeżego szpinaku
  • 2 (lub więcej) ząbki czosnku
  • pół szklanki mielonych włoskich orzechów (do pesto szpinakowego można ich nie używać)
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • ćwierć lub pół szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól

Przepis:

Pesto po polsku
Pesto przygotowuje się z samych listków, bez łodyżek. Musi ich być tyle, żeby szczelnie wypełniły szklankę. Oczyszczone listki, zmiażdżony czosnek i orzechy zmiksuj (lub rozetrzyj) z niewielką ilością oliwy. Stopniowo dodawaj resztę oliwy i ser. Utrzyj na jednolitą papkę. Dodaj śmietanę, dopraw solą. Podawaj z makaronem, gotowanymi warzywami, pieczonym mięsem lub rybą albo z pieczywem. Do oryginalnego, włoskiego sosu używa się lisków bazylii oraz nasion sosny, czyli orzeszków piniowych.

Zobacz inne przepisy