Przepis na: P±czki dla ma³ych dzieci (bez mleka, jajek, glutenu)
Zg³o¶ b³±d
- 2 czubate ³y¿ki m±ki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 1 czubata ³y¿ka m±ki kukurydzianej
- 1 dag dro¿d¿y
- ³y¿eczka cukru
- ³y¿eczka oleju
- ³y¿eczka od kawy spirytusu
- szczypta soli
- 5 ³y¿ek wody
- t³uszcz do sma¿enia
Przepis:
Dro¿d¿e rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodê, olej, spirytus, sól i m±kê i zagnieæ ciasto. Odstaw, a¿ uro¶nie (10-15 minut). Postaw garnek z t³uszczem na ogniu i poczekaj, a¿ siê rozpu¶ci i rozgrzeje. Rêkami umoczonymi w zimnym t³uszczu rób kulki. Po³ó¿ na talerzu, a kiedy zaczn± rosn±æ, wk³adaj na rozgrzany t³uszcz. Sma¿ po jednej stronie, obróæ delikatnie na drug± stronê, przykryj garnek przykrywk±. Sma¿, a¿ bêd± br±zowe. Usma¿one p±czki wyjmuj na talerz, na którym le¿± jednorazowe rêczniki. Wytrzyj ka¿dy p±czek i prze³ó¿ p±czki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do p±czków i faworków w czasie sma¿enia odparowuje w 100%, wiêc p±czki i faworki z jego dodatkiem spokojnie mo¿na dawaæ dzieciom, nie bêdzie w nich alkoholu.