Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pączki dla małych dzieci (bez mleka, jajek, glutenu)
Składniki( cukier ,drożdże ,kawa ,mąka bezglutenowa ,mąka kukurydziana ,olej ,olej ,sól ,spirytus ,woda ):
- 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 1 dag drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka oleju
- łyżeczka od kawy spirytusu
- szczypta soli
- 5 łyżek wody
- tłuszcz do smażenia
Przepis:

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać dzieciom, nie będzie w nich alkoholu.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Przepis na gofry bez jajek??????? Ma ktoś moż
MAŁYCH DZIECI (BEZ MLEKA, JAJEK, GLUTENU) Składniki: - 2 czubate łyżki mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej - 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej - 1 dag drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka oleju - łyżeczka od kawy spirytusu - szczypta soli - 5 łyżek wody - tłuszcz do smażenia