Przepis na: Pączki (bez glutenu)

Zgłoś błąd

Składniki( cukier ,cukier ,drożdże ,jajka ,kawa ,masło ,mąka bezglutenowa ,mleko ,olej ,sól ,spirytus ):

  • szklanka mąki bezglutenowej na bazie skrobi kukurydzianej
  • 2 dag drożdży + łyżeczka cukru
  • łyżka cukru
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 3 ml spirytusu (2 łyżeczki od kawy)
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

Przepis:

Pączki  (bez glutenu)
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj wodę, olej, spirytus, sól i mąkę i zagnieć ciasto. Odstaw, aż urośnie (10-15 minut). Postaw garnek z tłuszczem na ogniu i poczekaj, aż się rozpuści i rozgrzeje. Rękami umoczonymi w zimnym tłuszczu rób kulki. Połóż na talerzu, a kiedy zaczną rosnąć, wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po jednej stronie, obróć delikatnie na drugą stronę, przykryj garnek przykrywką. Smaż, aż będą brązowe. Usmażone pączki wyjmuj na talerz, na którym leżą jednorazowe ręczniki. Wytrzyj każdy pączek i przełóż pączki na suchy talerz. Uwaga: Spirytus dodawany do pączków i faworków w czasie smażenia odparowuje w 100%, więc pączki i faworki z jego dodatkiem spokojnie można dawać dzieciom, nie będzie w nich alkoholu. Pączki można polukrować.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Pączki (bez glutenu)

    O przygotowaniu oleju do wyrobu pierwotnej masy nic nie jest napisane w składnikach, o wodzie także. Za to w liście składników zawarta jest szklanka mleka, o którym nic nie jest napisane w przepisie .!!! ???

  • Pączki (bez glutenu)

    nie wiem ,czy ktoś to czyta i sprawdza ,w styczniu zapytałam się,co z tą wodą i olejem ale do dziś nie otrzymałam odpowiedzi ,więc mam do autora przepisu niechczasami sprawdzi co podaje i ewentualnie poprawi swoje przepisy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Pączki (bez glutenu)

    w składnikach nie ma wody ani oleju,póżniej jest.więc jak to jest?????????????

  • Re: Pączki, faworki i inne pierdołki

    Pączki bez glutenu i białego cukru 250 ml mleka 40 g świeżych, bezglutenowych drożdży 400 g mąki bezglutenowej 70 g ksylitolu (można dodać odrobinę więcej, ponieważ ksylitol jest trochę mniej słodki od cukru) 2 jajka średniej wielkości 1 żółtko 70 g masła roztopionego

  • Re: A może wątek kulinarny XI

    Pączki bez glutenu i białego cukru 250 ml mleka 40 g świeżych, bezglutenowych drożdży 400 g mąki bezglutenowej 70 g ksylitolu (można dodać odrobinę więcej, ponieważ ksylitol jest trochę mniej słodki od cukru) 2 jajka średniej wielkości 1 żółtko 70 g masła roztopionego

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    Pączki bez glutenu i białego cukru 250 ml mleka 40 g świeżych, bezglutenowych drożdży 400 g mąki bezglutenowej 70 g ksylitolu (można dodać odrobinę więcej, ponieważ ksylitol jest trochę mniej słodki od cukru) 2 jajka średniej wielkości 1 żółtko 70 g masła roztopionego

  • Re: TŁUSTY CZWARTEK

    Pączki bez glutenu i białego cukru 250 ml mleka 40 g świeżych, bezglutenowych drożdży 400 g mąki bezglutenowej 70 g ksylitolu (można dodać odrobinę więcej, ponieważ ksylitol jest trochę mniej słodki od cukru) 2 jajka średniej wielkości 1 żółtko 70 g masła roztopionego

Zobacz inne przepisy