Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pasztet fasolowo-warzywny (bez jajek)
Składniki( cebula ,fasola ,gałka muszkatałowa ,imbir ,jajka ,natka pietruszki ,pieprz ,pietruszka ,por ,seler ,sól ,tymianek ,zioła ):
- szklanka ugotowanej na miękko białej fasoli (najlepiej Jasia)
- 1/2 średniego selera
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- mały por
- 4-5 jajek (dla alergika w wersji bez jajek
- pieczony w formie wyłożonej pergaminem)
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (lub innych świeżych ziół)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz;
Przepis:

Warzywa drobno pokrój i ugotuj w minimalnej ilości wody. Odcedź, przepuść przez maszynkę razem z fasolą. Do masy dodaj żółtka, pietruszkę, sól i przyprawy i ponownie zmiksuj. Ubij sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawaj do niej warzywną masę i delikatnie mieszaj. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Pasztetową masę wyłóż do formy (najlepiej użyć dwóch form keksowych) wyłożonej specjalnym pergaminem lub folią aluminiową albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz około 45 min, aż pasztet stanie się sprężysty. Możesz zrobić pasztet z innymi dodatkami (np. marchwią, cebulą i orzechami) albo zastąpić fasolę innymi warzywami strączkowymi.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Pasztet fasolowo-warzywny (bez jajek)
przepyszny, wegetariański przepis :) polecam!