Przepis na: Pasztet fasolowo-warzywny (bez jajek)

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , fasola , gałka muszkatałowa , imbir , jajka , natka pietruszki , pieprz , pietruszka , por , seler , sól , tymianek , zioła ):

  • szklanka ugotowanej na miękko białej fasoli (najlepiej Jasia)
  • 1/2 średniego selera
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • mały por
  • 4-5 jajek (dla alergika w wersji bez jajek
  • pieczony w formie wyłożonej pergaminem)
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki (lub innych świeżych ziół)
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz;

Przepis:

Pasztet fasolowo-warzywny (bez jajek)
Warzywa drobno pokrój i ugotuj w minimalnej ilości wody. Odcedź, przepuść przez maszynkę razem z fasolą. Do masy dodaj żółtka, pietruszkę, sól i przyprawy i ponownie zmiksuj. Ubij sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawaj do niej warzywną masę i delikatnie mieszaj. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Pasztetową masę wyłóż do formy (najlepiej użyć dwóch form keksowych) wyłożonej specjalnym pergaminem lub folią aluminiową albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz około 45 min, aż pasztet stanie się sprężysty. Możesz zrobić pasztet z innymi dodatkami (np. marchwią, cebulą i orzechami) albo zastąpić fasolę innymi warzywami strączkowymi.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu

Zobacz inne przepisy