Przepis na: Pasztet drobiowo-cielęcy
Zgłoś błąd
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 30 dag cielęciny
- dwie szklanki bulionu
- dwie kajzerki
- pół szklanki śmietany
- dwa jaja
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- jeden listek laurowy
- trzy ziarna ziela angielskiego
- pięć ziaren pieprzu
- pięć goździków
- mleko do wymoczenia wątróbki
- masło do wysmarowania formy i smażenia
- sól
Przepis:
Mięso z przyprawami ugotować w bulionie aż do odparowania wody (do objętości jednej szklanki). Pozostałym bulionem zalać bułki. Na patelni rozgrzać masło, przysmażyć wymoczoną w mleku wątróbkę. Mięso, wątróbkę, bułkę i przyprawy z gotowania zemleć dwa razy. Do masy dodać pozostałe składniki, doprawić solą. Przełożyć do wysmarowanej masłem formy, włożyć do naczynia z wodą, a całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 C. Piec godzinę, uzupełniając wodę.
Przygotowanie 40 minut.