Przepis na: Pasta z bakłażanów

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , cebula , czosnek , keczup , olej , oliwa , papryka , pieprz , pomidory , sól ):

  • 2 średnie bakłażany
  • cebula
  • ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • strąk zielonej papryki (niekoniecznie)
  • 3-4 pomidory (lub pół szklanki keczupu)
  • pół szklanki oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

Przepis:

Pasta z bakłażanów
Bakłażany pokrój w plasterki, posól, ułóż w misce i przyciśnij talerzem. Po 30 minutach odciśnij z nich sok, opłucz i osącz. Z papryki usuń gniazdo nasienne; pomidory i cebulę obierz, wszystko drobno posiekaj. Rozgrzej na dużej patelni oliwę (lub olej) i zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj plastry bakłażana i paprykę. Mieszając, podsmażaj warzywa przez kilka minut. Wrzuć pomidory (lub wlej keczup), dopraw solą i pieprzem. Duś warzywa, aż większość sosu wyparuje, warzywa zmiękną i powstanie dość gęsta pasta. Podawaj pastę na zimno lub ciepło, z chlebem lub jako dodatek do mięsa.

Pasta z bakłażanów - Zdjęcia

Pasta z bakłażanów - Wideo

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Październik wraz z ciepłą bielizną

    Zarówno bałamucza pasta z bakłażanów, jak i senkowa zupa dyniowa na pewno biją wszelkie rekordy smakowitości. Ja skromnie tylko sałatkę jarzynową wymodziłam. -- Ale mądrzy nieczytający zdarzają się rzadko ? bo jak nieczytający jest mądry, to zaczyna czytać? prof. Jan Hartman

  • Re: Odchudzanie - must have w lodówce/szafce

    U mnie poza częścią wymienianych tutaj - kiszonki - marchew, rzepa, burak, kapusta, kalafior. Nadają się do jedzenia samodzielnie lub jako pełnoprawny posiłek np do pasty z bakłażana (babaganosz) albo z ciecierzycy (humus). Kalarepa lub rzodkiewki do każdej kanapki (np. jem kromkę ciężkiego

  • Re: co do smarowanie rożnych rzeczy ;)

    Ja nie weganka, ale a propos past warzywnych to pasta z bakłażana... mniam. Albo zwyczajnie pesto.

  • Re: Znowu menu potrzebne :)

    Pasta z bakłażana po marokańsku , tylko radzę nie dawać dużo kuminu , nie każdy przepada za tym smakiem

  • Re: Co na kanpki robicie sami?

    Piekę pasztety, mięsno-warzywne albo warzywno-jaglany na przykład. Robię pasty różne, na bazie słonecznika, albo z pieczonych warzyw, dobełtać tahini i oliwę, bardzo dobre. Albo pastę z bakłażanów. Albo "wegański ser" - trafiłam na przepis przypadkiem, z ciekawości zrobiłam. Obok sera to to

  • pasta z bakłażana

    Chciałam wczoraj zrobić po raz pierwszy pastę z bakłażana. W przepisie miałam: upiec połówki 20 minut w temp. 220 stopni i wydrążyć. Tylko mój bakłażan po upieczeniu (piekarnik elektryczny więc temp i czas były na pewno dobre) jest dalej dość włóknisty i gumowaty. Czy taka jest konstencja

  • Re: sos z restrykcjami

    Dziekuje, nie do końca życia, ale na czas rekonwalescencji. Niestety nie mogę podbijać smaku potraw czosnkiem ani cebula czy chili, wiec wszystko jest dla mnie okropnie mdłe (pasta z bakłażana, pesto itd). Z jadlonomii korzystam, ale tam wszystko prawie ma jednak kopa smakowego. Moze t

  • Re: pomysły na alternatywne menu na Wigilę

    W Włoszech wigilijnym hitem jest glazurowana szynka. Z polskich potraw bardzo spodobały mi się kapelusze grzybów z wywaru usmażone w panierce. Z cudzych, ale postnych, pyszne są bliny. Można by dodac coś mocno wege - pasta z bakłażana, albo nadzienie z tegoż w krokietach

Zobacz inne przepisy