Przepis na: Pasta z bakłażana
Zgłoś błąd
- duży bakłażan
- 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki (niekoniecznie)
Przepis:
Umyty bakłażan przekrój wzdłuż na pół i włóż (skórką do góry) do gorącego piekarnika. Opiekaj, aż skórka ściemnieje (wtedy łatwo ją zdjąć). Miąższ z bakłażana zmiksuj na jednolitą masę z pozostałymi składnikami. Dosyp zieloną pietruszkę. Możesz wzbogacić pastę posiekaną cebulą lub doprawić całość pieprzem. Bakłażan można zastąpić cukinią: dwie małe cukinie ze skórką (bez końcówek) ugotuj na parze. Osącz i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Możesz wziąć mniej oliwy.