Zobacz inne przepisy
Przepis na: Pascha II
Składniki( bakalie ,bakalie ,cukier puder ,esencja waniliowa ,jajka ,masło ,orzechy ,pomarańcze ,pomarańcze ,rodzynki ,śmietana ,twaróg ):
- 50 dag dobrego twarogu śmietankowego
- szklanka śmietanki
- szklanka cukru pudru
- 5 żółtek
- 15 dag masła
- 15 dag drobno posiekanych bakalii (rodzynków
- orzechów
- smażonej skórki pomarańczowej)
- garść bakalii do dekoracji - połówki orzechów
- paseczki smażonej skórki pomarańczowej
- rodzynki
- esencja waniliowa
Przepis:
Żółtka utrzyj z cukrem w sporym rondlu. Dodaj śmietankę i, mieszając, lekko podgrzej. Zdejmij z ognia. Twaróg przetrzyj przez sito, wrzuć do rondla, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp posiekane bakalie i znów wymieszaj. Sito lub durszlak oprzyj na salaterce i przykryj gazą. Ułóż na niej dekorację z bakalii, a na to wylej masę serową. Końce gazy zarzuć na wierzch, przyciśnij wszystko talerzykiem i postaw na nim coś ciężkiego (obciążenie można stopniowo zwiększać), żeby wyciekała serwatka. Wstaw paschę do lodówki co najmniej na dobę. Gotową paschę wyłóż na talerz do góry nogami - udekorowanym spodem na wierzch.