Przepis na: Pascha II

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , bakalie , cukier puder , esencja waniliowa , jajka , masło , orzechy , pomarańcze , pomarańcze , rodzynki , śmietana , twaróg ):

  • 50 dag dobrego twarogu śmietankowego
  • szklanka śmietanki
  • szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 15 dag masła
  • 15 dag drobno posiekanych bakalii (rodzynków
  • orzechów
  • smażonej skórki pomarańczowej)
  • garść bakalii do dekoracji - połówki orzechów
  • paseczki smażonej skórki pomarańczowej
  • rodzynki
  • esencja waniliowa

Przepis:

Pascha II
Żółtka utrzyj z cukrem w sporym rondlu. Dodaj śmietankę i, mieszając, lekko podgrzej. Zdejmij z ognia. Twaróg przetrzyj przez sito, wrzuć do rondla, dodaj masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec wsyp posiekane bakalie i znów wymieszaj. Sito lub durszlak oprzyj na salaterce i przykryj gazą. Ułóż na niej dekorację z bakalii, a na to wylej masę serową. Końce gazy zarzuć na wierzch, przyciśnij wszystko talerzykiem i postaw na nim coś ciężkiego (obciążenie można stopniowo zwiększać), żeby wyciekała serwatka. Wstaw paschę do lodówki co najmniej na dobę. Gotową paschę wyłóż na talerz do góry nogami - udekorowanym spodem na wierzch.

Zobacz inne przepisy