Przepis na: Papryka faszerowana warzywami

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , cukier , czosnek , kapusta , koncentrat pomidorowy , koperek , natka pietruszki , olej , papryka , papryka , pietruszka , pomidory , por , seler , sól ):

  • 5 strąków papryki (około 1 kg)
  • 5-6 łyżek oleju do smażenia
  • sól
    farsz: pół kg różnych warzyw
  • w tym marchwi i cebuli
  • oraz innych
  • które lubicie
  • np. pietruszki
  • selera
  • pora
  • kapusty
  • 1-2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
  • 2 łyżki posiekanego koperku (pietruszki)
    sos: 25 dag pomidorów obranych ze skórki lub łyżka koncentratu pomidorowego (albo pół szklanki soku pomidorowego)
  • pół łyżeczki łagodnej czerwonej papryki (niekoniecznie)
  • 2 łyżeczki cukru

Przepis:

Papryka faszerowana warzywami
Odetnij szypułki strąków wraz z nasadami. Małą łyżeczką wydrąż ze środka gniazda nasienne. Oczyszczone strąki wrzuć na 3 minuty do wrzątku, aby zmiękły. Osącz. Warzywa, których używasz do farszu, umyj, obierz i drobno posiekaj albo zetrzyj na grubej tarce. Podsmaż je (bez zrumieniania) w połowie oleju, a następnie wlej odrobinę wody i duś pod przykryciem, aż zmiękną. Posól, dorzuć zmiażdżony lub posiekany czosnek oraz koperek. Wymieszaj. Napełnij strąki nadzieniem i umieść je w rondlu. Dodaj cząstki obranych pomidorów (lub łyżkę koncentratu zmieszaną z połową szklanki wody), paprykę w proszku, cukier, sól i resztę oleju. Duś na małym ogniu pod przykryciem około pół godziny, uzupełniając w miarę potrzeby odparowaną wodę. Gdy zmiękną, wyjmij je na półmisek i polej powstałym przy duszeniu sosem. Przed podaniem możesz posypać potrawę koperkiem, polać kilkoma łyżkami śmietany.

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: 5 dni do imprezy

    oferta mojego zaufanego, sprawdzonego cateringu, na szkolenie dla naszych klientów, co prawda tylko 40 osób: Krem pomidorowy z soczewicą, pieczeń wieprzowa 20 porcji, roladki drobiowe 20 porcji, papryka faszerowana warzywami 20 porcji, kasza, ziemniaki, 2 rodzaje surówek/sałatek, woda i soki - 35

  • Papryka faszerowana warzywami

    pycha!!! W sam raz na lato gdy pełno warzyw tanich.

  • Re:co na obiad?

    Dzisiaj papryka faszerowana warzywami ugotowana na parze oraz ryba zapieczona w folii aluminiowej lub rękawie.

  • Re: Rezygnacja z pieczywa

    twarogiem, bez dosypywania cukru, za to z rodzynkami. Jajka w wielu odmianach! Na szybko: gotowane ze szczypiorkiem, pomidorem, rzodkiewką. Zwykła jajecznica z ulubionymi dodatkami, np. pieczarkami, papryką i szynką. Pieczarki faszerowane albo papryka faszerowana warzywami (to trzeba wcześniej

Zobacz inne przepisy