Przepis na: Paluchy lub obwarzanki z ciasta ptysiowego

Zgłoś błąd

Składniki( jajka , kminek , masło , mąka , olej , sól , sól , woda ):

  • 5 dag masła
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • niepełna szklanka mąki (ok 10 dag)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do natłuszczenia blachy lub papier do pieczenia
  • do posypania: czarnuszka lub kminek i ewentualnie grubo mielona sól

Przepis:

Paluchy lub obwarzanki z ciasta ptysiowego
Przygotuj blachę. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wyrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Łyżką, nożem lub szprycą formuj na blasze obwarzanki albo paluchy. Posyp je dodatkami. Nie zapomnij o odstępach, bo ciastka wyrosną przy pieczeniu! Wstaw blachę do piekarnika, pamiętając, by przez blisko 10 minut go nie otwierać. Gdy obwarzanki się zarumienią, dopiekaj, a raczej dosuszaj je w znacznie zmniejszonej temperaturze. Możesz przygotować paluchy na słodko. Ciasta nie słódź, ale posyp ciastka przed pieczeniem posiekanymi orzechami lub migdałami i ewentualnie grubym cukrem.