Zobacz inne przepisy
Przepis na: Paluchy lub obwarzanki z ciasta ptysiowego
Składniki( jajka ,kminek ,masło ,mąka ,olej ,sól ,sól ,woda ):
- 5 dag masła
- pół szklanki wody (125 ml)
- niepełna szklanka mąki (ok 10 dag)
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do natłuszczenia blachy lub papier do pieczenia
- do posypania: czarnuszka lub kminek i ewentualnie grubo mielona sól
Przepis:

Przygotuj blachę. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Wyrób ciasto jak w przepisie na ptysie. Łyżką, nożem lub szprycą formuj na blasze obwarzanki albo paluchy. Posyp je dodatkami. Nie zapomnij o odstępach, bo ciastka wyrosną przy pieczeniu! Wstaw blachę do piekarnika, pamiętając, by przez blisko 10 minut go nie otwierać. Gdy obwarzanki się zarumienią, dopiekaj, a raczej dosuszaj je w znacznie zmniejszonej temperaturze. Możesz przygotować paluchy na słodko. Ciasta nie słódź, ale posyp ciastka przed pieczeniem posiekanymi orzechami lub migdałami i ewentualnie grubym cukrem.