Przepis na: Otulona brzoskwinia

Zgłoś błąd

Składniki( brzoskwinie , cukier , jajka , kiwi , masło ):

  • pół brzoskwini
  • bardzo dojrzałe kiwi
  • żółtko
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki masła

Przepis:

Otulona brzoskwinia
Brzoskwinię umyj, obierz, drobno pokrój. Żółtko utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Małe naczynie do zapiekania (średnicy ok. 10 cm) wysmaruj cienko masłem (gdyby ci została odrobina, położysz ją na wierzchu). Włóż pokrojoną brzoskwinię i polej połową kogla-mogla (resztę zjedz sama), wstaw do piecyka nagrzanego do 180°C na 15-20 minut (dopóki polewa nieco się nie przypiecze). Kiwi umyj, obierz, drobno pokrój i ułóż na zapiekance albo wyjmij ja na talerzyk i otocz wianuszkiem puree z kiwi rozgniecionego widelcem.