Przepis na: Omlet z cukinią i papryką
Zgłoś błąd
- mała
- drobno posiekana cebula
- cukinia wielkości ogórka
- pół strąka czerwonej papryki
- 3 jajka
- łyżka startego parmezanu
- sól i pieprz
- łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub oliwa z oliwek) do smażenia
Przepis:
Z cukinii odetnij zdrewniałe końcówki pokrój na plasterki, a paprykę po usunięciu gniazda nasiennego podziel na kawałeczki. Cebulę zeszklij na rozgrzanym na patelni oleju, dorzuć cukinię i paprykę. Podsmażaj wszystko razem, mieszając. Ubij jajka z parmezanem, solą i pieprzem oraz łyżką wody. Dodaj do warzyw masło. Nadal podgrzewaj, a gdy masło się rozpuści, wlej mieszankę jajeczną na patelnię. Trzymaj patelnię z omletem na małym ogniu.
Gdy jajka się zetną, potrawa jest gotowa. Można jeszcze przewrócić omlet na drugą stronę, by z obu był zrumieniony.