Zobacz inne przepisy
Przepis na: Omlet po w³osku (frittata)
Sk³adniki( bakalie ,cebula ,jajka ,makaron ,mas³o ,natka pietruszki ,oliwa ,papryka ,pieprz ,ry¿ ,sól ,szynka ):
- 5 jajek
- posiekana cebula
- str±k czerwonej papryki pozbawiony nasion i pokrojony w kostkê
- ³y¿ka posiekanej natki pietruszki
- ³y¿ka rozdrobnionych listków bazylii (lub ³y¿eczka suszonych)
- 10 dag pokrojonej w kostkê szynki (niekoniecznie)
- szklanka ugotowanego ry¿u lub drobnego makaronu
- szczypta pieprzu cayenne lub czarnego
- sól
- 2-3 ³y¿ki mas³a lub oliwy
Przepis:

Cebulê i paprykê udu¶ w roztopionym na du¿ej patelni ma¶le (lub na oliwie). Kiedy zmiêkn±, dorzuæ zio³a, a po chwili szynkê. Jajka ubij w misce, dodaj pieprz, sól, ry¿ (makaron) oraz zawarto¶æ patelni (a patelniê z resztkami t³uszczu pozostaw na ma³ym ogniu). Wszystko wymieszaj, nastêpnie wylej na gor±c± patelniê, dbaj±c, by masa by³a na niej równomiernie roz³o¿ona.
Gdy dó³ jest zrumieniony, a góra ¶ciêta, przewróæ omlet na drug± stronê (mo¿esz pomóc sobie talerzem) i sma¿ na ma³ym ogniu a¿ do zrumienienia siê spodu. Do jajecznej mieszaniny mo¿na dorzuciæ jeszcze np. gar¶æ czarnych oliwek w plasterkach lub kilka ³y¿ek tartego parmezanu.
Zamiast szynki mo¿esz u¿yæ kawa³ków ugotowanej piersi kurczaka lub indyka.
Gdy dó³ jest zrumieniony, a góra ¶ciêta, przewróæ omlet na drug± stronê (mo¿esz pomóc sobie talerzem) i sma¿ na ma³ym ogniu a¿ do zrumienienia siê spodu. Do jajecznej mieszaniny mo¿na dorzuciæ jeszcze np. gar¶æ czarnych oliwek w plasterkach lub kilka ³y¿ek tartego parmezanu.
Zamiast szynki mo¿esz u¿yæ kawa³ków ugotowanej piersi kurczaka lub indyka.