Przepis na: Omlet po włosku (frittata)

Zgłoś błąd

Składniki( bakalie , cebula , jajka , makaron , masło , natka pietruszki , oliwa , papryka , pieprz , ryż , sól , szynka ):

  • 5 jajek
  • posiekana cebula
  • strąk czerwonej papryki pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka rozdrobnionych listków bazylii (lub łyżeczka suszonych)
  • 10 dag pokrojonej w kostkę szynki (niekoniecznie)
  • szklanka ugotowanego ryżu lub drobnego makaronu
  • szczypta pieprzu cayenne lub czarnego
  • sól
  • 2-3 łyżki masła lub oliwy

Przepis:

Omlet po włosku (frittata)
Cebulę i paprykę uduś w roztopionym na dużej patelni maśle (lub na oliwie). Kiedy zmiękną, dorzuć zioła, a po chwili szynkę. Jajka ubij w misce, dodaj pieprz, sól, ryż (makaron) oraz zawartość patelni (a patelnię z resztkami tłuszczu pozostaw na małym ogniu). Wszystko wymieszaj, następnie wylej na gorącą patelnię, dbając, by masa była na niej równomiernie rozłożona.
Gdy dół jest zrumieniony, a góra ścięta, przewróć omlet na drugą stronę (możesz pomóc sobie talerzem) i smaż na małym ogniu aż do zrumienienia się spodu. Do jajecznej mieszaniny można dorzucić jeszcze np. garść czarnych oliwek w plasterkach lub kilka łyżek tartego parmezanu.
Zamiast szynki możesz użyć kawałków ugotowanej piersi kurczaka lub indyka.

Zobacz inne przepisy