Przepis na: Omlet po polsku
Zgłoś błąd
- 4 jajka
- 2 dag drożdży (niekoniecznie)
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki
- sól
- 2 łyżki oleju
Przepis:
Drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem. Jajka z solą ubij w misce, zmieszaj z mąką i masą drożdżową. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wlej ciasto i smaż je na średnim ogniu. Gdy spód się lekko zrumieni, a góra zetnie, przewróć omlet łopatką na drugą stronę. Zamiast mąki pszennej możesz użyć gryczanej.
Omlet można podawać na słono lub słodko.
W wersji słonej kładziemy na jego połowę nadające się do bezpośredniego jedzenia, odpowiednio rozdrobnione surowe lub gotowane warzywa, wędliny, ryby, tarty ser. Możemy użyć np. pomidorów, papryki, cebuli, zielonego groszku, fasolki szparagowej, szparagów, duszonych pomidorów, usmażonego i zmieszanego z gęstą śmietaną szpinaku. Następnie omlet składamy na pół, zsuwamy z patelni i podajemy.
W wersji słodkiej jako dodatków używamy owoców jagodowych (truskawek, malin, czarnych jagód, wydrylowanych wiśni), owoców z kompotu lub dżemów, konfitur, przecierów owocowych. Wszystko to polewamy śmietaną i posypujemy cukrem pudrem.