Zobacz inne przepisy
Przepis na: Omlet po hiszpańsku (tortilla)
Składniki( cebula ,jajka ,olej ,oliwa ,pieprz ,sól ,ziemniaki ):
- 4 jajka
- 4-8 obranych ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
- 1-2 czerwone (ew. białe) cebule drobno posiekane lub pokrojone w talarki
- sól
- pieprz (niekoniecznie)
- pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju
Przepis:
Cebulę zeszklij na rozgrzanej na dużej patelni oliwie. Dorzuć ziemniaki i przesmażaj, aż zmiękną. W misce ubij jajka z solą i pieprzem. Dodaj do nich ziemniaki z cebulą, po czym wylej wszystko na pozostawioną z resztkami tłuszczu na ogniu patelnię. Omlet smaż na małym ogniu, aż spód się zrumieni, po czym przewróć go na drugą stronę.