Przepis na: Omlet po hiszpańsku (tortilla)

Zgłoś błąd

Składniki( cebula , jajka , olej , oliwa , pieprz , sól , ziemniaki ):

  • 4 jajka
  • 4-8 obranych ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
  • 1-2 czerwone (ew. białe) cebule drobno posiekane lub pokrojone w talarki
  • sól
  • pieprz (niekoniecznie)
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju

Przepis:

Omlet po hiszpańsku (tortilla)
Cebulę zeszklij na rozgrzanej na dużej patelni oliwie. Dorzuć ziemniaki i przesmażaj, aż zmiękną. W misce ubij jajka z solą i pieprzem. Dodaj do nich ziemniaki z cebulą, po czym wylej wszystko na pozostawioną z resztkami tłuszczu na ogniu patelnię. Omlet smaż na małym ogniu, aż spód się zrumieni, po czym przewróć go na drugą stronę.

Zobacz inne przepisy