Zobacz inne przepisy
Przepis na: Omlet po francusku
Składniki( jajka ,masło ,mleko ,olej ,sól ,woda ):
- 4 jajka
- 1-4 łyżki mleka lub wody (niekoniecznie)
- 2 łyżki masła lub oleju
- sól
Przepis:

Tak jak w przypadku omletu po polsku, omlet po francusku można podawać na słono lub słodko, z różnymi farszami. Farsz kładziemy na połowie omletu, przykrywamy drugą, po czym zsuwamy omlet z patelni na talerz.
Wypowiedzi na forum
Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu-
Re: Świąteczne przepisy kulinarne II
OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód
-
Re: Ale jaja
OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód
-
Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach
OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód
-
Re: A może wątek kulinarny VII
OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód
-
Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z
OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód
-
Re: A może wątek kulinarny X
OMLET PO FRANCUSKU Omlet aby się udał, należy robić z małej ilości jaj, najwyżej 5?6-ciu. Jeśli potrzeba go przyrządzić na większą ilość osób, lepiej jest podać kilka mniejszych. Trzeba go robić i podawać szybko, gdyż przezdłuższe trzymanie twardnieje. Dobrze jest mieć do omletów specyalną płaską
-
Re: Świąteczne przepisy kulinarme III
OMLET PO FRANCUSKU Omlet aby się udał, należy robić z małej ilości jaj, najwyżej 5?6-ciu. Jeśli potrzeba go przyrządzić na większą ilość osób, lepiej jest podać kilka mniejszych. Trzeba go robić i podawać szybko, gdyż przezdłuższe trzymanie twardnieje. Dobrze jest mieć do omletów specyalną płaską
-
Re: Przepisy kuchni staropolskiej II
OMLET PO FRANCUSKU Omlet aby się udał, należy robić z małej ilości jaj, najwyżej 5?6-ciu. Jeśli potrzeba go przyrządzić na większą ilość osób, lepiej jest podać kilka mniejszych. Trzeba go robić i podawać szybko, gdyż przezdłuższe trzymanie twardnieje. Dobrze jest mieć do omletów specyalną płaską