Przepis na: Omlet po francusku

Zgłoś błąd

Składniki( jajka ,masło ,mleko ,olej ,sól ,woda ):

  • 4 jajka
  • 1-4 łyżki mleka lub wody (niekoniecznie)
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól

Przepis:

Omlet po francusku
Jajka ubij w misce wraz z solą i ewentualnie mlekiem lub wodą. Na rozgrzany na patelni tłuszcz (masła nie zrumieniaj!) wlej jajka. Smaż je na średnim ogniu. Gdy się zetną od spodu, podważ omlet szerokim nożem lub łopatką i przechyl patelnię tak, by płynna masa spłynęła na dno i również się ścięła. Omlet jest gotowy, kiedy ma brzegi usmażone, a środek lekko ścięty.
Tak jak w przypadku omletu po polsku, omlet po francusku można podawać na słono lub słodko, z różnymi farszami. Farsz kładziemy na połowie omletu, przykrywamy drugą, po czym zsuwamy omlet z patelni na talerz.

Omlet po francusku - Zdjęcia

Wypowiedzi na forum

Wypowiedzi pojawiają się automatycznie i nie muszą dotyczyć opisywanego obiektu
  • Re: Świąteczne przepisy kulinarne II

    OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód

  • Re: Ale jaja

    OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód

  • Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach

    OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód

  • Re: A może wątek kulinarny VII

    OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód

  • Re: Przepsiy kuchni staropolskiej - pochodzące z

    OMLET PO FRANCUSKU Najlepiej robić omlety małe, najwyżej z 4—5 jaj. Otóż jajka rozbić, posolić, wlać na rozpalone masło, którego powinno być niewiele, tyle tylko, aby patelnia była oblana. Jaj nie mieszać wcale, lecz gdy się cd spodu przysmaży, odchylać dookoła brzegi, zlewając pod spód

  • Re: A może wątek kulinarny X

    OMLET PO FRANCUSKU Omlet aby się udał, należy robić z małej ilości jaj, najwyżej 5?6-ciu. Jeśli potrzeba go przyrządzić na większą ilość osób, lepiej jest podać kilka mniejszych. Trzeba go robić i podawać szybko, gdyż przezdłuższe trzymanie twardnieje. Dobrze jest mieć do omletów specyalną płaską

  • Re: Świąteczne przepisy kulinarme III

    OMLET PO FRANCUSKU Omlet aby się udał, należy robić z małej ilości jaj, najwyżej 5?6-ciu. Jeśli potrzeba go przyrządzić na większą ilość osób, lepiej jest podać kilka mniejszych. Trzeba go robić i podawać szybko, gdyż przezdłuższe trzymanie twardnieje. Dobrze jest mieć do omletów specyalną płaską

  • Re: Przepisy kuchni staropolskiej II

    OMLET PO FRANCUSKU Omlet aby się udał, należy robić z małej ilości jaj, najwyżej 5?6-ciu. Jeśli potrzeba go przyrządzić na większą ilość osób, lepiej jest podać kilka mniejszych. Trzeba go robić i podawać szybko, gdyż przezdłuższe trzymanie twardnieje. Dobrze jest mieć do omletów specyalną płaską

Zobacz inne przepisy