Przepis na: Omlet arabski
Zgłoś błąd
- 6 jajek
- pół kg ugotowanych ziemniaków (nie powinny się rozpadać)
- cebula
- strąk czerwonej papryki
- mały bakłażan
- 2 twarde pomidory
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- łyżeczka kminu lub zmielonego kminku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju do smażenia
Przepis:
Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Pokrój w kostkę ugotowane ziemniaki. Tak samo, po usunięciu gniazda nasiennego, pokrój paprykę, bakłażan i pomidory. Dorzuć do cebuli warzywa (bez ciecierzycy) i wszystko razem przesmaż. Jajka z solą ubij w misce, dodaj wszystkie warzywa, wymieszaj. Patelnię pozostaw na średnim ogniu. Masę jajeczno-warzywną wylej na patelnię (jeśli omlet się nie mieści, smaż go porcjami). Gdy dół się zrumieni, a góra zetnie, obróć omlet na druga stronę.
Podawaj, gdy z obu stron jest rumiany.