Przepis na: Omlet arabski

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , cebula , ciecierzyca , jajka , kminek , kminek , olej , papryka , pieprz , pomidory , sól , ziemniaki ):

  • 6 jajek
  • pół kg ugotowanych ziemniaków (nie powinny się rozpadać)
  • cebula
  • strąk czerwonej papryki
  • mały bakłażan
  • 2 twarde pomidory
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • łyżeczka kminu lub zmielonego kminku
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Przepis:

Omlet arabski
Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym na dużej patelni oleju. Pokrój w kostkę ugotowane ziemniaki. Tak samo, po usunięciu gniazda nasiennego, pokrój paprykę, bakłażan i pomidory. Dorzuć do cebuli warzywa (bez ciecierzycy) i wszystko razem przesmaż. Jajka z solą ubij w misce, dodaj wszystkie warzywa, wymieszaj. Patelnię pozostaw na średnim ogniu. Masę jajeczno-warzywną wylej na patelnię (jeśli omlet się nie mieści, smaż go porcjami). Gdy dół się zrumieni, a góra zetnie, obróć omlet na druga stronę.
Podawaj, gdy z obu stron jest rumiany.

Zobacz inne przepisy