Zobacz inne przepisy
Przepis na: Niezły pasztet z fasoli
Składniki( bakłażan ,cebula ,czosnek ,fasola ,majeranek ,oliwa ,seler ,seler naciowy ,sól ,zioła prowansalskie ):
- 1;5 szklanki ugotowanej białej fasoli
- średnia cebula
- 3 plastry bakłażana
- pół średniego ugotowanego selera (np. z zupy) lub filiżanka pokrojonego obgotowanego selera naciowego
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
Przepis:

Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz, uduś na odrobinie oliwy, podlewając wodą.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na połowie łyżeczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolę, bakłażana i selera przekręć przez maszynkę o średnich oczkach.
Zmiażdżony czosnek dodaj do masy z ziołami i odrobiną soli. Wyrób jednolitą masę. Piecz w brytfance wyłożonej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C).
Dla rocznego dziecka możesz zrobić pasztet z jajem: do masy dodaj żółtko, wyrób, dodaj pianę z białka. Wymieszaj, upiecz.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na połowie łyżeczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolę, bakłażana i selera przekręć przez maszynkę o średnich oczkach.
Zmiażdżony czosnek dodaj do masy z ziołami i odrobiną soli. Wyrób jednolitą masę. Piecz w brytfance wyłożonej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C).
Dla rocznego dziecka możesz zrobić pasztet z jajem: do masy dodaj żółtko, wyrób, dodaj pianę z białka. Wymieszaj, upiecz.