Przepis na: Niezły pasztet z fasoli

Zgłoś błąd

Składniki( bakłażan , cebula , czosnek , fasola , majeranek , oliwa , seler , seler naciowy , sól , zioła prowansalskie ):

  • 1;5 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • średnia cebula
  • 3 plastry bakłażana
  • pół średniego ugotowanego selera (np. z zupy) lub filiżanka pokrojonego obgotowanego selera naciowego
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól

Przepis:

Niezły pasztet z fasoli
Plastry bakłażana posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz, uduś na odrobinie oliwy, podlewając wodą.
Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na połowie łyżeczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolę, bakłażana i selera przekręć przez maszynkę o średnich oczkach.
Zmiażdżony czosnek dodaj do masy z ziołami i odrobiną soli. Wyrób jednolitą masę. Piecz w brytfance wyłożonej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C).
Dla rocznego dziecka możesz zrobić pasztet z jajem: do masy dodaj żółtko, wyrób, dodaj pianę z białka. Wymieszaj, upiecz.

Zobacz inne przepisy