Zobacz inne przepisy
Przepis na: Niez³y pasztet z fasoli
Sk³adniki( bak³a¿an ,cebula ,czosnek ,fasola ,majeranek ,oliwa ,seler ,seler naciowy ,sól ,zio³a prowansalskie ):
- 1;5 szklanki ugotowanej bia³ej fasoli
- ¶rednia cebula
- 3 plastry bak³a¿ana
- pó³ ¶redniego ugotowanego selera (np. z zupy) lub fili¿anka pokrojonego obgotowanego selera naciowego
- oliwa z oliwek
- z±bek czosnku
- ³y¿eczka majeranku
- ³y¿eczka zió³ prowansalskich
- sól
Przepis:
Plastry bak³a¿ana posyp sol±, odstaw na pó³ godziny, op³ucz, udu¶ na odrobinie oliwy, podlewaj±c wod±.
Cebulê drobno posiekaj, zeszklij na po³owie ³y¿eczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolê, bak³a¿ana i selera przekrêæ przez maszynkê o ¶rednich oczkach.
Zmia¿d¿ony czosnek dodaj do masy z zio³ami i odrobin± soli. Wyrób jednolit± masê. Piecz w brytfance wy³o¿onej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C).
Dla rocznego dziecka mo¿esz zrobiæ pasztet z jajem: do masy dodaj ¿ó³tko, wyrób, dodaj pianê z bia³ka. Wymieszaj, upiecz.
Cebulê drobno posiekaj, zeszklij na po³owie ³y¿eczki oliwy. Selera posiekaj. Fasolê, bak³a¿ana i selera przekrêæ przez maszynkê o ¶rednich oczkach.
Zmia¿d¿ony czosnek dodaj do masy z zio³ami i odrobin± soli. Wyrób jednolit± masê. Piecz w brytfance wy³o¿onej pergaminem (ok. godziny w temperaturze 180°C).
Dla rocznego dziecka mo¿esz zrobiæ pasztet z jajem: do masy dodaj ¿ó³tko, wyrób, dodaj pianê z bia³ka. Wymieszaj, upiecz.